Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Ιαπωνία θα μείνει το Σάββατο χωρίς πυρηνική ενέργεια

Η Ιαπωνία θα μείνει το Σάββατο χωρίς πυρηνική ενέργεια

Οι εργασίες συντήρησης θα πρέπει να διαρκέσουν λίγο περισσότερο από 70 ημέρες, μετά από τις οποίες ο φορέας εκμετάλλευσης ελπίζει να κάνει την επανεκκίνηση του αντιδραστήρα.

Η Ιαπωνία θα μείνει χωρίς πυρηνική ενέργεια από αύριο Σάββατο, καθώς ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της θα διακόψει τη λειτουργία του για εργασίες συντήρησης, μία απαράδεκτη κατάσταση για τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που ζητούν την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων για να αποφευχθεί η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένας μόνον από τους 50 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα–στην πυρηνική μονάδα Τομάρι στο Χοκάιντο (βόρειο τμήμα της χώρας)–αλλά θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του για εργασίες συντήρησης ρουτίνας.

Οι υπεύθυνοι της μονάδας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα ελέγχου του αντιδραστήρα αρ. 3 το Σάββατο γύρω στις 17:00 μ.μ. τοπική ώρα για την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του που προβλέπεται για το βράδυ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής ηλεκτρικής εταιρείας του Χοκάιντο της Electric Power Co.

Αλλά αυτή η υπόθεση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Κανένας από τους αντιδραστήρες που σταμάτησαν για έλεγχο μετά την καταστροφή στη μονάδα της Φουκουσίμα, της οποίας τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, δεν έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία.

Πριν από το ατύχημα, η Ιαπωνία είχε ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, που κάλυπτε το 25 έως το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό.

Μια ντουζίνα μονάδες σταμάτησαν να λειτουργούν επ’ αόριστον και όλες εκείνες που έχουν ήδη κλείσει για εργασίες συντήρησης δεν μπόρεσαν από τότε να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους λόγω των νέων συνθηκών ασφαλείας που έχουν επιβληθεί.

Οι περιφερειακές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πιέσεις στις αρχές και το κοινό για να πετύχουν την επανέναρξη της λειτουργίας των αντιδραστήρων, επικαλούμενοι κίνδυνο έλλειψης ενέργειας κατά τις περιόδους του πολύ ζεστού καιρού.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, προέτρεψε πρόσφατα την Ιαπωνία να συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων των οποίων η ασφάλεια έχει επιβεβαιωθεί, αναφέροντας τους οικονομικούς κινδύνους από την ανεπάρκεια ενέργειας.

“Πρέπει να έχετε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσετε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές, αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης”, είπε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε ότι δύο αντιδραστήρες της μονάδας του Οϊ (δυτικά) πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας και μπορεί να ξαναρχίσουν να λειτουργούν, αλλά η αντίθεση του κοινού στην πυρηνική ενέργεια έχει ενταθεί και οι περιφερειακές αρχές είναι απρόθυμες να το κάνουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε