Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Ισπανία βάζει τέλος στις εξώσεις μετά τις αυτοκτονίες

Η Ισπανία βάζει τέλος στις εξώσεις μετά τις αυτοκτονίες

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ενέκρινε ένα διάταγμα που προβλέπει τη διετή αναστολή των εξώσεων στους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες, ένα μέτρο που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα την δημόσια δυσαρέσκεια που έχει προξενήσει η διόγκωση του φαινομένου, το οποίο συνδέεται με την βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα.

Για «ανθρωπιστικούς λόγους», οι εξώσεις σταματούν για δύο χρόνια «για τις πλέον ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ΑΜΕΑ και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν δύνανται πλέον να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μεταξύ των άλλων δικαιούχων, ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος περιέλαβε «τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά, τα μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, ή τα θύματα οικιακής βίας».

«Πρόκειται για έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις που συνδέονται με την κρίση», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος.

Παράλληλα, το μέτρο της αναστολής των εξώσεων θα περιλάβει και τους χαμηλόμισθους-όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 19.200 ευρώ, υπογράμμισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος περιέλαβε στο διάταγμα για τις εξώσεις το μέτρο για τη δημιουργία ενός «κοινωνικού ταμείου κατοικιών» για όσους δανειολήπτες έχουν πέσει θύματα έξωσης.

Όπως δήλωσε η Σάενθ ντε Σανταμαρία, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα ενοίκια των κατοικιών αυτών που θα διατίθενται σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, θα έχουν «χαμηλά ενοίκια», ενώ εξήγησε πως το νέο διάταγμα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο για διαβούλευση, κατά την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα εισφέρουν «όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ιδίως οι Σοσιαλιστές του PSOE», με το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει έλθει σε επαφή σε μία προσπάθεια για να εγκριθούν τα μέτρα.

Ωστόσο, το νέο διάταγμα στηλίτευσε η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Εξώσεις (ΡΑΗ), χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως «διακοσμητικά, ευκαιριακά, τμηματικά και ανεπαρκή», αφού ανακοινώθηκαν ύστερα από πάνω από ένα εκατ. εξώσεις και αρκετές αυτοκτονίες τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ένα παρόμοιο μέτρο υπέρ των υπερχρεωμένων και προ των θυρών της έξωσης δανειοληπτών, καθώς οι υποθέσεις εξώσεων έχουν πολλαπλασιασθεί, με 350.000 διαταγές εξώσεων αφότου ξεκίνησε η οικονομική κρίση, με την κατάρρευση της ‘φούσκας’ των ακινήτων το 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε