Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η καμαριέρα του Στρος Καν και οι φυλετικές “ταραχές” στην Γουινέα!

Αυτή ειναι η καμαριέρα που έχει σήμερα στο πρωτοσέλιδο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde
Η υπόθεση Στρος-Καν ξύπνησε τον εφιάλτη του βιασμού για 100 γυναίκες της φυλής Φουλάνι, στην οποία ανήκει η Ναφισατού Ντιάλο

Εκπληξη, αμηχανία και εθνοτικές εντάσεις προκαλεί η νέα τροπή της υπόθεσης Στρος-Καν στο χωριό της 32χρονης καμαριέρας, η οποία τον κατηγόρησε για βιασμό για να κατηγορηθεί στη συνέχεια κι εκείνη για αναξιοπιστία. «Δεν μου λένε τίποτα και τα λίγα που μαθαίνω με σκοτώνουν σιγά σιγά», λέει στον απεσταλμένο της «Μοντ» ο μοναδικός αδελφός της Ναφισατού Ντιάλο, ο οποίος ζει στο οικογενειακό σπίτι στο χωριό Τσακουλέ της Γουινέας.
 
Ο καημός όμως ξεπερνά το οικογενειακό πλαίσιο. Η υπόθεση ξυπνά στη χώρα και τις μνήμες της 28ης Σεπτεμβρίου 2009, τότε που 157 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότερες από 100 γυναίκες, Φουλάνι στην πλειονότητά τους όπως και η Ναφισατού, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά δημοσίως από ανθρώπους της χούντας.
Ο Μαμουντού Ντιάλο έχει «19 πίεση» και δεν μπορεί πια να σκαρφαλώσει στον λόφο όπου πιάνει το κινητό του. Αλλωστε η αδελφή του δεν απαντά πια. Ραδιόφωνο έχει σταματήσει να ακούει γιατί μεταδίδει «κακά νέα». Και από την κυβέρνησή του νιώθει εγκαταλελειμμένος. «Αν η Ναφισατού ήταν Μαλίνκε ή Σούσου (οι άλλες δύο μεγάλες εθνότητες της χώρας), ο πρόεδρος (ο Αλφά Κοντέ, ο οποίος ανήκει στην εθνότητα των Μαλίνκε) θα είχε ενδιαφερθεί», καταγγέλλει.
 
Στη Γουινέα, οι Φουλάνι είναι πεπεισμένοι πως η Ναφισατού είναι θύμα. Και οι Μαλίνκε πως είναι ψεύτρα. Η αντιπολίτευση, που αποτελείται κυρίως από Φουλάνι, φοβάται πως η Ναφισατού θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι ρατσιστικές εκστρατείες που παρουσιάζουν τη γυναίκα Φουλάνι ως μια γυναίκα εύκολη, ανίκανη να γεννήσει αρχηγό. Και οι κακοποιημένες γυναίκες που έκαναν σημαία τους την αμερικανική Δικαιοσύνη προκειμένου να καταγγείλουν την ατιμωρησία που βασιλεύει στη Γουινέα (κανείς ποτέ δεν πλήρωσε για τους μαζικούς βιασμούς της 28ης Σεπτεμβρίου του 2009, στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής μιας διαδήλωσης εναντίον της χούντας που κυβερνούσε τότε τη χώρα) βλέπουν τις ελπίδες τους να καταρρέουν.
 
Στην Αμερική, πάντως, η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς έχει δηλώσει πως οι έρευνες συνεχίζονται. Και προχθές, στον όγδοο όροφο ενός επιβλητικού κτιρίου του Χάρλεμ, 30 εκπρόσωποι οργανώσεων υπεράσπισης των γυναικών και των μαύρων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καμαριέρα. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε από τον εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του», είπε ο μαύρος γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Μπιλ Πέρκινς. «Να επιτρέψει δηλαδή στο θύμα να καταθέσει στη διάρκεια μιας κανονικής δίκης».

Αναβολή για 1η Αυγούστου!

Από 18 Ιουλίου για την πρώτη Αυγούστου μετατίθεται η εκδίκαση της υπόθεσης του Ντομινίκ Στρος-Καν μετά τα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος της καμαριέρας

Σε μία παράλληλη εξέλιξη για την κατηγορία από τη Γαλλίδα συγγραφέα Τριστάν Μπανόν για απόπειρα βιασμού, ο Ντομινίκ Στροσ-Καν κατέθεσε σε βάρος της μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως είχε προαναγγείλει.
Η μήνυση κατατέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας «μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ξεκίνησε έρευνα» από τις εισαγγελικές Αρχές για τις κατηγορίες της Μπανόν, εξήγησε ο δικηγόρος του.

Η Τριστάν Μπανόν, που υποστηρίζει ότι ο Στρος-Καν επιχείρησε να τη βιάσει το 2003 ενώ του έπαιρνε συνέντευξη, έδωσε σήμερα κατάθεση στην αστυνομία.

Πηγη: Τα Νέα και ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε