Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Κίνα ζει στον Μεσαίωνα – Απειλεί ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ

REUTERS
REUTERS
Θα τους αφαιρεί την άδεια εργασίας αν βρίσκονται σε σημεία που αντικαθεστωτικοί κάνουν διαδηλώσεις “τύπου πλατείας Ταχρίρ”. Απαράδεκτη καταπάτηση δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου.

Οι Αρχές της Κίνας προειδοποιούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης να μην εμφανίζονται σε σημεία που έχουν επιλεγεί ανώνυμα από αντικαθεστωτικούς για την διαδηλώσεις «τύπου πλατείας Ταχρίρ», απειλώντας ότι «θα αφαιρούνται αμέσως οι άδειες εργασίας των ξένων ανταποκριτών».
 
Άγνωστοι αντικαθεστωτικοί απευθύνουν τις τελευταίες εβδομάδες εκκλήσεις μέσω του Διαδικτύου προς τον κινεζικό λαό για τη διεξαγωγή εμπνευσμένων από τη Μέση Ανατολή συγκεντρώσεων, αλλά οι μέχρι στιγμής προσπάθειές τους αποδεικνύονται άκαρπες. Ωστόσο, ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι σπεύδουν στα σημεία που υποδεικνύονται από τους επίδοξους διοργανωτές για να διαπιστώσουν αν εμφανίζεται κανείς.
 
Τουλάχιστον ένας ακτιβιστής συνελήφθη από τις κινεζικές Αρχές επειδή παρουσιάστηκε σε σημείο πιθανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ένας δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από άγνωστους άνδρες για τον ίδιο λόγο.
Παράλληλα η κινεζική αστυνομία κατάσχεσε τον εξοπλισμό πολλών δημοσιογραφικών συνεργείων ενώ διέγραψε το υλικό που είχαν καταγράψει με τις κάμερες τους.
 
Ένας ευρωπαίος δημοσιογράφος δήλωσε ότι η αστυνομία τον απείλησε με αδιευκρίνιστες ποινές σε περίπτωση που εμφανιζόταν ξανά στην εμπορική λεωφόρο Γουάνγκφουτζινγκ, ενώ ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του για να μην έχει προβλήματα με τη βίζα του. Ο ίδιος είπε ότι κινέζοι αξιωματούχοι τον προειδοποίησαν ότι θα τιμωρείτο σε περίπτωση που βιντεοσκοπούσε ξανά σκηνές από την περιοχή, ενώ συμπλήρωσε ότι το ίδιο συνέβη σε τρεις ακόμη συναδέλφους του.
 
Σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του πρακτορείου Associated Press, η κινεζική αστυνομία απειλεί ακόμη και με αφαίρεση των αδειών εργασίας στη χώρα αν τα συνεργεία καλύπτουν γεγονότα χωρίς πρώτα να έχουν λάβει έγκριση από τις Αρχές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε