Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κόκα “στηρίζει” την πολιτική ζωή στο Περού…

H προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στο Περού έχει σειστεί από καταγγελίες περί του ότι χρήματα που προέρχονται από το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών χρησιμοποιούνται από υποψηφίους.

Δύο υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο επικρατέστερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος πρόεδρος Άλαν Γκαρσία και ανώτατα στελέχη του κόμματος ενός τρίτου υποψηφίου συνδέονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχώριων ΜΜΕ και πληροφορίες των διωκτικών αρχών, με ανθρώπους που διακινούν ναρκωτικά ή καλλιεργούν κόκα.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος, κατά τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, Αλεχάνδρο Τολέδο, αλλά και ο αριστερός εθνικιστής Ογιάντα Ουμάλα, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε άμεση σχέση με λαθρέμπορους ναρκωτικών και καλλιεργητές κόκας, κάνοντας λόγο περί ανυπόστατων κατηγοριών.

Όμως ο πρόεδρος Γκαρσία, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ψηφοφορία της 10ης Απριλίου, δήλωσε ότι χωρίς να το υποψιαστεί έλαβε χρήματα στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία από ανθρώπους που κατονομάζονται σε έρευνες της αστυνομίας ως κακοποιοί, ενώ η υποψήφια Κέικο Φουχιμόρι είπε ότι μια φορά πήρε χρήματα από ανθρώπους που γνωρίζει πως είχαν “παγιδευτεί” και είχαν κατηγορηθεί άδικα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετούν το Περού στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή φύλλων κόκας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή κοκαΐνης, και παρότι ουδείς εκ των υποψηφίων κατηγορείται ότι δουλεύει για τους λαθρέμπορους ή ότι χρηματοδοτήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα εν γνώσει του, οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει κατακραυγή.

Ήταν σχεδόν βέβαιο, για τους περισσότερους αναλυτές και διπλωμάτες, ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών, που επί χρόνια χρηματοδοτούσαν και φρόντιζαν να εκλέγονται τοπικοί άρχοντες στις περιοχές τους, θα επιδίωκαν να αποκτήσουν επιρροή και στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών εμφιλοχωρούν στην πολιτική”, σχολίασε ο Φερνάνδο Ροσπιλιόσι, πρώην υπουργός Εσωτερικών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε