Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η “Κόκκινη” επέτειος των 90 χρόνων!

REUTERS
REUTERS
Κομμουνισμός 1921 – 2011. Μια επέτειος με κόκκινη νοσταλγία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του προβάλλοντας τις ρίζες της επανάστασης αλλά και τα μεγάλα σύγχρονα επιτεύγματα της χώρας
Τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση του γιορτάζει σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και η μεγάλη ασιατική χώρα έχει γεμίσει αφίσες – κάποτε έδειχναν εργάτες, αγρότες και στρατιώτες, αλλά σήμερα απεικονίζουν επιστήμονες, κομπιουτεράδες και καλλιτέχνες. Παράλληλα η κινεζική ηγεσία εγκαινιάζει μεγάλα έργα που τονίζουν την εικόνα της αναδυόμενης υπερδύναμης.
 
Μόνο τα επαναστατικά τραγούδια – από την εποχή του Μάο – παραμένουν ίδια. Σήμερα, ανήμερα της επετείου, δόθηκε εντολή όλοι οι μαθητές των σχολείων να έχουν μάθει απ’ έξω τους στίχους της «Ωδής στην πατρίδα»: «Ο ήλιος της Ανατολής υψώνεται/ Η Λαϊκή Δημοκρατία μεγαλώνει/ Ο ηγέτης μας Μάο Τσετούνγκ/ διαμορφώνει το μονοπάτι προς τα εμπρός/ οι συνθήκες διαβίωσής μας βελτιώνονται μέρα με την ημέρα/ το μέλλον μας είναι τόσο φωτεινό όσο δέκα χιλιάδες αχτίδες φωτός».

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν βεγγαλικά, εντυπωσιακές κατασκευές, παρελάσεις σχολείων και εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά μαζί με αναπαραστάσεις ιστορικών στιγμών που διαμορφώθηκαν σε μιούζικαλ από την Ενωση Κόκκινου Τραγουδιού, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβίωσης της κόκκινης κουλτούρας.
 
Ολα αυτά εντάσσονται στη δημιουργία ενός νοσταλγικού κλίματος για την εποχή του Μάο, σε μια προσπάθεια να ξεχαστούν τα εκατομμύρια των νεκρών κατά τη διάρκεια της «πολιτικής επανάστασης» και να τονιστούν τα επιτεύγματα που βοήθησαν στην εντυπωσιακή οικονομική άνοδο της χώρας, διεθνώς. Τα κλασικά μαοϊστικά τραγούδια «Η Ανατολή είναι κόκκινη» και το «Χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα υπήρχε νέα Κίνα» ακούγονται παντού, οι τουρίστες πληρώνουν 150 γιουάν έκαστος για να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις μαχών των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Ιαπώνων και της Κουονμιτάνγκ ή για να επισκεφθούν το κτίριο της Σαγκάης όπου δημιουργήθηκε σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια το Κ.Κ. Κίνας, το οποίο αριθμεί 80 εκατ. μέλη και είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο.

Μεγάλη τουριστική ατραξιόν αποτελεί και η σπηλιά στο Γιανάν, όπου ο Μάο και άλλοι ηγέτες σχεδίασαν την επανάσταση – η τουριστική προσέλευση είναι τόσο μεγάλη ώστε τα κέρδη από την άφιξη 14 εκατ. ξένων επισκεπτών στην περιοχή απέφεραν αύξηση εσόδων κατά 40%.

 
Ωστόσο, η κόκκινη νοσταλγία απευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά της Κίνας. Η προπαγανδιστική ταινία «Η αρχή της μεγάλης αναβίωσης» όπου υμνείται η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων παίζεται σε χιλιάδες κινηματογράφους της χώρας εις βάρος των μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ. Οσοι, πάλι, προτιμούν τις γαστριμαργικές απολαύσεις έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αλυσίδα Κόκκινα Κλασικά, όπου οι σερβιτόρες είναι ντυμένες ως «ερυθρές φρουροί» και οι τοίχοι καλυμμένοι από πόστερ της εποχής της Πολιτιστικής Επανάστασης.
 
Η καμπάνια της κόκκινης νοσταλγίας έχει αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς διανοούμενους που μιλούν για επιστροφή στη μαοϊστική ιδεολογία, θεωρώντας πως είναι μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του Κ.Κ. στην κοινωνική ζωή μέσω της εμφάνισης της κομμουνιστικής προπαγάνδας ως ενός είδους ντόπιας κουλτούρας. Η μεγάλη ειρωνεία, λένε, είναι ότι η κόκκινη κουλτούρα χρησιμοποιείται σήμερα για την προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και όχι για την ενίσχυση της επαναστατικότητας, όπως ήταν ο σκοπός του Μάο Τσετούνγκ. «Τα τραγούδια σήμερα είναι ροζ όχι κόκκινα», παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμων Ζανγκ Μινγκ. «Ισως γι’ αυτό το κόμμα δεν ενθαρρύνει κανέναν να τραγουδήσει τη “Διεθνή”».
 
 

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε