Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Κομισιόν “μεταμορφώνει” τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων

Το γνωστό DJV τραίνο της γαλλικής εταιρείεας σιδηροδρόμων.
Το γνωστό DJV τραίνο της γαλλικής εταιρείεας σιδηροδρόμων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την αλλαγή του εταιρικού καθεστώτος της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF και τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία.

 

Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Λες Εκό.
 
Σε επιστολή της, που απέστειλε στις 11 Φεβρουαρίου στη Γαλλία, η Κομισιόν αξιώνει «μέτρα για να απαλειφθούν οι κρατικές εγγυήσεις στις υποχρεώσεις της SNCF»(όπως για παράδειγμα στα δάνεια που συνάπτει), τονίζει η εφημερίδα που έχει στην κατοχή της αντίγραφο του εγγράφου.
 
Σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς της εταιρείας, οι κρατικές εγγυήσεις απορρέουν από το καταστατικό της, καθώς αποτελεί μία κρατική οντότητα με βιομηχανικό και εμπορικό χαρακτήρα, προσθέτει η Λεζ Εκό.
 
Το αίτημα της Κομισιόν είναι δυνατόν να μεταμορφώσει την SNCF σε ανώνυμη εταιρεία. Ωστόσο, σε απαντητική της επιστολή της 12ης Μαΐου, η γαλλική κυβέρνηση διευκρινίζει πως δεν προτίθεται να προβεί σε μία τέτοια καταστατική αλλαγή του καθεστώτος της, τονίζει η εφημερίδα.
 
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει ζητήσει από το γαλλικό κράτος να επισπεύσει από το 2039 στο 2030 τον τερματισμό του μονοπωλίου στην SNCF στη λειτουργία των προαστιακών σιδηροδρόμων, καθώς και στην εταιρεία RATP στο μετρό και τη RER στο Παρίσι.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε