Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η κρίση χτυπάει και το ΝΑΤΟ

REUTERS
Στη Λισαβόνα οι πολιτικοί ηγέτες θα «κλαδέψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Συμμαχίας» λόγω οικονομικών δυσκολιών

«Δεν υπάρχουν χρήματα. Θα αναγκαστούμε να κλαδέψουμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο του ΝΑΤΟ». Με αυτήν τη χαρακτηριστική αποστροφή περιέγραφε χθες, ανωνύμως φυσικά, αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΝΑΤΟ λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
 
Κατά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η οποία αρχίζει σήμερα στη Λισαβόνα, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών αναμένεται να προχωρήσουν σε πρωτοφανείς και δραστικές περικοπές, της τάξεως του 30%. Το σχέδιο επεξεργάστηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν .
 
Βάσει του σχεδίου, στο οποίο φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι νατοϊκοί ηγέτες, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους περίπου 4.000 αξιωματικοί. Συνολικώς, από τους 13.000 αξιωματικούς που υπηρετούν τώρα σε αρχηγεία και υπηρεσίες του ΝΑΤΟ (πολλοί εκ των οποίων στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες), θα παραμείνουν στις ακριβοπληρωμένες θέσεις τους οι 9.000. Επίσης οι κεντρικές νατοϊκές υπηρεσίες θα μειωθούν από 14 σε μόλις τρεις.
 
Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα δεσμευθούν επίσης να παραδώσουν την ευθύνη για την τήρηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας αυτής το 2014. Πρόκειται επίσης να εγκρίνουν το νέο στρατηγικό δόγμα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο κ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «από τις πιο σημαντικές στην 61χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ».
 
Σε ό,τι αφορά ζητήματα ανάπτυξης οι νατοϊκοί ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν την επένδυση 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια προκειμένου να συνδέσουν τα πυραυλικά αμυντικά συστήματά τους με τα συστήματα ραντάρ και πυραύλων που προτίθενται να αναπτύξουν οι ΗΠΑ επί ευρωπαϊκού εδάφους, δημιουργώντας «αντιπυραυλική ασπίδα».
 
Μόλις χθες ο εκπρόσωπος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ κ. Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε πως οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά την «αντιπυραυλική ασπίδα», είναι μεγάλες. Ωστόσο στις δηλώσεις αυτές προέβη ενώ έχει προγραμματισθεί για αύριο συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για συνομιλίες που διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο, τα τελευταία δυόμισι έτη. Οι νατοϊκοί πάντως εκφράζουν την ελπίδα να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές αυτές στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
 
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Το Βήμα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε