Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η Κύπρος πρωταγωνιστεί στα αμερικανικά δημοσιεύματα

Η Κύπρος πρωταγωνιστεί στα αμερικανικά δημοσιεύματα

Με ένα νέο μπαράζ δημοσιευμάτων, αναλύσεων και ανταποκρίσεων για την Κύπρο κατακλύζονται και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, συνδυάζοντας τις όλες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα με μια σειρά άλλων ζητημάτων της περιοχής, προβάλλοντας πλήθος σεναρίων για εμπλεκόμενες χώρες και συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τηρείται πλήρης σιωπή για τις θέσεις του Ταμείου και για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στα δημοσιεύματα και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ο ανταγωνισμός για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σημειώνοντας τόσο την εμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, τις ρωσικές επιδιώξεις, τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τις τουρκικές απειλές, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ και την αντιπαράθεση Αθήνας και ‘Αγκυρας για ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Επίσης, στα περισσότερα δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η απόφαση για το “κούρεμα” σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών, επαναφέρει τους φόβους για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ταμπού του “κουρέματος” των τραπεζικών καταθέσεων, μολονότι αρκετοί σημειώνουν τη μοναδικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ως υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο για το “ξέπλυμα χρήματος”. Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι η διόρθωση ωστόσο που προτείνεται για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, κυρίως ρωσικών από την Κύπρο, αλλά και σε συρρίκνωση της οικονομίας της, ενώ παραμένουν απρόβλεπτες οι εξελίξεις γενικότερα για την Ευρωζώνη, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν απόψε στις Βρυξέλλες.

Πολλοί αναλυτές μιλούν για σκοπιμότητες από μέρους της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά, το πρακτορείο “Μπλούμπεργκ” επισημαίνει ότι “προκαλεί εντύπωση σ’ αυτό το φιάσκο”, όπως τονίζει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ

 

Στις Βρυξέλλες διαπραγμάτευση στη Λευκωσία εξέγερση – Mαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους (video)

Δραματικές ώρες για την Κύπρο! Τινάζει τα πάντα στον αέρα ο Αναστασιάδης – «Δε δέχομαι τη συγχώνευση, γυρίζω στην Κύπρο και παραιτούμαι!» απείλησε

“Στέγνωσαν” τα ΑΤΜ στην Κύπρο – Αναλήψεις εως 100 ευρώ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε