Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κυβέρνηση απέκτησε το 20% των μετοχών τηλεοπτικού δικτύου της… αντιπολίτευσης

REUTERS
Στον έλεγχο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δηλαδή του Ούγκο Τσάβες, πέρασε το 20% των μετοχών τηλεοπτικού δικτύου που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες απέκτησε τον έλεγχο του 20% των μετοχών του τηλεοπτικού δικτύου Globovisi?n, ο οποίος τηρεί σφοδρή αντικυβερνητική στάση.
 
Ο Τσάβες έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μπορεί να κλείσει το τηλεοπτικό κανάλι, που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης και αντιτίθεται στις πολιτικές της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του. Το 2007, αρκετές οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου είχαν διαμαρτυρηθεί για την άρνηση της κυβέρνησης να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του RCTV, που πρόβαλε κυρίως σαπουνόπερες και ειδησεογραφικά προγράμματα, και είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του πραξικοπήματος του 2002.
 
Οι αρχές άρχισαν διαδικασίες για να περάσει στον κρατικό έλεγχο μια τράπεζα που ανήκει στο Νέλσον Μεσεράνε, που εγκατέλειψε τη χώρα νωρίτερα εφέτος για να αποφύγει την δίωξη για την χρεοκοπία άλλης τράπεζάς του, και ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία ήταν και οι μετοχές του Γκλομποβιζιόν. Ο Μεσεράνε υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “να φιμώσει τον μόνο τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος σας ενημερώσει για τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας”.
 
Το ποσοστό δεν επαρκεί ώστε η κυβέρνηση να επηρεάζει το περιεχόμενο του σταθμού, της δίνει όμως το δικαίωμα να έχει εκπροσώπους στις εργασίες του διοικητικού του συμβουλίου. Το δίκτυο αμφισβήτησε την εξέλιξη, με ανακοινωθέν του στο οποίο ανέφερε ότι “δεν υπήρξε καμιά μεταβολή στις μετοχές του Globovisi?n”, το οποίο παρέδωσαν δικηγόροι που το εκπροσωπούν στις αρμόδιες αρχές.
 
Οι δύο από τους βασικούς μετόχους του καναλιού, ο Μεσεράνε και ο Γκιγιέρμο Σουλοάγα, έχουν διαφύγει στις ΗΠΑ για να αποφύγουν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους. Ο Τσάβες είπε τον περασμένο μήνα ότι ο Σουλοάγα ενδέχεται να συμμετείχε ως συγχρηματοδότης σε συνομωσία με στόχο την δολοφονία του, κάτι που ο επιχειρηματίας διέψευσε.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε