Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η κυβέρνηση της Ρουάντα διαψεύδει πολιτική κρίση

Η κυβέρνηση της Ρουάντα διαψεύδει πολιτική κρίση

Δεν υπάρχει πολιτική κρίση εν όψει των εκλογών,  παρά τις συλλήψεις κορυφαίων αξιωματικών και τις καταγγελίες περί καταστολής της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Τον Απρίλιο, δυο στρατηγοί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μια υποψήφια για την προεδρία τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση, η κυκλοφορία δυο εφημερίδων απαγορεύθηκε κι ένας εργαζόμενος σε ξένη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενημερώθηκε ότι δε θα ανανεωθεί η άδεια παραμονής κι εργασίας του στη χώρα.

“Τα τελευταία γεγονότα, όταν συνδυαστούν, δημιουργούν μια αίσθηση φόβου και πανικού. Αλλά, έχοντας ζήσει σε αυτή τη χώρα, και μετά από αυτά τα γεγονότα, δεν βλέπω πολλούς Ρουαντέζους να πανικοβάλλονται”, δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου Λουίζ Μουσινκιουάμπο.

“Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την πραγματικότητα. Οι κάτοικοι της Ρουάντας είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στις εκλογές”, πρόσθεσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Πολ Καγκάμε αναμένεται να εξασφαλίσει δεύτερη επταετή θητεία στις προεδρικές εκλογές. Το 2003, είχε κερδίσει καταλαμβάνοντας το 95% των ψήφων.

Ο Καγκάμε έχει επαινεθεί για την αποκατάσταση της “ασφάλειας” και την ανοικοδόμηση της κεντροαφρικανικής χώρας μετά τη γενοκτονία του 1994, και για τις διακηρύξεις του ότι θα μεταμορφώσει τη Ρουάντα σε χώρα μεσαίου εισοδήματος ως το 2020.

Οι επικριτές του, όμως, κατηγορούν το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας ότι δεν δείχνει ανοχή στους διαφωνούντες και προχωρά σε υπερσυγκέντρωση της εξουσίας.

Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία δυο εφημερίδων διότι φέρονται να προσέβαλαν τον Καγκάμε, να κάλεσαν την αστυνομία και το στρατό να προβούν σε στάση, και προκάλεσαν “φόβο” στους πολίτες, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η οργάνωση χαρακτήρισε την κίνηση “μόλις συγκεκαλυμμένη απόπειρα επιβολής λογοκρισίας”.

Η Βικτουάρ Ινγκάμπιρε, η οποία ηγείται ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορήθηκε ότι προωθεί “γενοκτονική ιδεολογία”, τον “εθνικό διχασμό” και πως “συνεργάζεται με Ρουαντέζους αντάρτες στη γειτονική ΛΔ Κονγκό”, ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη των οποίων κατηγορούνται για ενορχήστρωση μέρους τουλάχιστον της γενοκτονίας του 1994.

Ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρουάντας ζήτησε από εργαζόμενη της Human Rights Watch να εγκαταλείψει τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν “ανωμαλίες” στην αίτησή της για τη χορήγηση βίζας–κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη ΜΚΟ, αποτελεί μέρος της προσπάθειας περιστολής της ελευθερίας της έκφρασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε