Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

“Η λέξη ‘σύντροφος’ λειτούργησε ως άλλοθι για θηριωδίες”

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αριστερού περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι (Απουλία), Νίκι Βέντολα, ο οποίος τάχθηκε, έμμεσα, υπέρ της χρήσης του όρου «φίλος» και απέρριψε το «σύντροφος» .

Παρεμβαίνοντας σε παρουσίαση βιβλίου του προοδευτικού πολιτικού Γκοφρέντο Μπεττίνι, ο Βέντολα τόνισε: «όταν ήμουν μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μου έλεγαν ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιώ την λέξη φίλος, αλλά σύντροφος. Επί σειρά ετών επανέλαβα στον εαυτό μου την φράση αυτή, αλλά τώρα κατάλαβα ότι ήταν βλακεία, διότι η συγκεκριμένη έκφραση λειτούργησε ως άλλοθι για πολλές θηριωδίες».

Ο Βέντολα, που ίδρυσε πρόσφατα το προοδευτικό κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», πρόσθεσε, δε, ότι «προτιμά να βρίσκεται μεταξύ φίλων, που τον βοηθούν να εξελιχθεί». Πολλά όμως μέλη του κόμματος και υποστηρικτές του Ιταλού περιφερειάρχη – που θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους της κεντροαριστεράς για την πρωθυπουργία – εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με μηνύματα στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι «ο Νίκι, αυτή την φορά, ξεπέρασε τα όρια», και ότι «υπερβάλλει, διότι θέλει να γίνει αρεστός σε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία, πατρίδα του Ευρωκομμουνισμού, η λέξη «σύντροφος», χρησιμοποιείται ακόμη σε πολλούς πολιτικούς χώρους: από το αριστερό συνδικάτο Cgil, σε ορισμένα ρεύματα του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος » και στο μικρό σοσιαλιστικό κόμμα, που κινδύνευσε να εξαφανισθεί, μετά την δικαστική έρευνα «Καθαρά Χέρια».

Η λέξη, αντίθετα, «φίλος», σε ότι αφορά την πολιτική της χρήση, ανήκει περισσότερο στον κεντρώο χώρο των κληρονόμων της Χριστιανικής Δημοκρατίας, που, ως κόμμα, μέχρι την δεκαετία του ‘90, οργάνωνε και τα θερινά φεστιβάλ και της κομματικές γιορτές «της Φιλίας» (dell’ Amicizia).

O Νίκι Βέντολα, πάντως, σε γραπτή του επιστολή προς την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, θέλησε να τονίσει ότι, ουσιαστικά, παρερμηνεύθηκε.

«Πιστεύω, ότι η λέξη σύντροφος, (Compagno, στα ιταλικά) είναι εξαιρετική, διότι έχει λατινική ρίζα που σημαίνει μοιραζόμαστε το ψωμί. Το μόνο που θέλησα να κατακρίνω, ήταν η ιδέα που ίσχυε μέσα στο παλιό Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι τα μέλη έπρεπε να είναι σύντροφοι, αλλά όχι αναγκαστικά και φίλοι. Κάποιες φορές, μάλιστα, μπορούσαμε να είμαστε σύντροφοι, καλλιεργώντας μεγάλες εχθρότητες ».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε