Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Λετονία υπέγραψε αίτημα για να μπει στη ζώνη του ευρώ

Η Λετονία υπέγραψε αίτημα για να μπει στη ζώνη του ευρώ

 Η Λετονία υπέγραψε σήμερα το επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ευρωζώνη, καθώς προετοιμάζεται να γίνει η 18η χώρα που θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σε τελετή που έγινε στην Ρίγα, ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ίλμαρς Ρίνκεβιτς υπέγραψαν το έγγραφο το οποίο θα επιτρέψει στην χώρα αυτήν της Βαλτικής με τους 2 εκατομμύρια κατοίκους να ενταχθεί στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2014.

“Αν η Λετονία βρίσκεται στην ευρωζώνη είναι δυνατή μια πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη”, σημείωσε ο Βιλκς, χαρακτηρίζοντας το αίτημα αυτό “ιστορικό”.

Ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει καταστήσει την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του εδώ και τέσσερα χρόνια, προσπάθησε να διαλύσει τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και την νέα κρίση που μπορεί να έχει αυτό ως αποτέλεσμα για την ευρωζώνη.

“Από καιρού εις καιρόν τα μέλη της ευρωζώνης έχουν πολιτικά προβλήματα, όμως όλο αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας και δεν θέτει εν αμφιβόλω την ένταξή μας στην ευρωζώνη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται στην Ρίγα τις ερχόμενες εβδομάδες για την επαλήθευση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Η έκθεση που θα συντάξουν αυτοί θα υποβληθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να εγκριθεί τον Ιούνιο. Μετά η έκθεση θα επιδοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα αποφανθεί σχετικά τον Ιούλιο.

Οι Λετονοί ηγέτες διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τους εκπληρώνει ήδη όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τα οποία πρέπει να πληροί ώστε να μπορεί να υιοθετήσει το ευρώ.

Αν όλα γίνουν όπως προβλέπεται, η Λετονία θα εγκαταλείψει το νόμισμά της, το λατς, και θα το αντικαταστήσει με το ευρώ ακριβώς τρία χρόνια μετά την γειτονική της Εσθονία, η οποία είναι το πιο πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ευρώ κάνει καλό στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Φτου κι απ’ την αρχή! Η Ολλανδία μιλά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η ευρωζώνη θα βγεί από την κρίση μέσα στο 2013

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε