Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η μαφία είναι η “μεγαλύτερη τράπεζα” για επενδύσεις!

REUTERS

Μέσα στην οικονομική κρίση, η μαφία είναι η “μεγαλύτερη τράπεζα” της Ιταλίας για επενδύσεις, σύμφωνα με μελέτη 

 Η οικονομική κρίση της Ιταλίας επιτρέπει στο οργανωμένο έγκλημα να ανθεί, με τις “οικογένειες” της μαφίας έχουν γίνει η “μεγαλυτερη τράπεζα” της χώρας για επενδύσεις, χάρη σε αποθέματα μετρητών που ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι δραστηριότητες της μαφίας –στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές της Κόζα Νόστρα της Σικελίας, της Καμόρα της Νάπολης και της Ντρανγκέτα της Καλαβρίας– αντιπροσωπεύουν ετήσιο τζίρο 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση που παραγγέλθηκε από την κύρια ένωση ιταλών ιδιοκτητών καταστημάτων, την Confesercenti.

    “Αυτή τη στιγμή της κρίσης, η ‘Mafia SpA’ είναι ο μοναδικός επιχειρηματικός όμιλος που μπορεί να κάνει επενδύσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Confesercenti Μάρκο Βεντούρι.

    Ο Βεντούρι σχολίασε την έκθεση της SOS Impresa –μιας “δεξαμενής σκέψης” που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις–, η οποία εκτιμά πως η ανάμιξη της μαφίας στον εμπορικό τομέα αντιστοιχεί σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

    Για πολλές ιταλικές επιχειρήσεις, οι πωλήσεις των οποίων έχουν μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα, η συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα “μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να βγουν από την αγορά σε μόνιμη βάση”, δήλωσε ο Βεντούρι.

    Ο ίδιος προειδοποίησε πως οι “οικογένειες” της μαφίας επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους από την παραδοσιακή βάση τους στον ιταλικό νότο προς τον εκβιομηχανισμένο βορρά της χώρας.

    “Αυτή τη στιγμή ελέγχουν σχεδόν πλήρως τους τομείς των τυχερών παιγνιδιών –περιλαμβανομένων των νόμιμων–, της διάθεσης των τοξικών αποβλήτων, καθώς και μεγάλα τμήματα του οικοδομικού τομέα”, δήλωσε ο Βεντούρι.

    “Οικογένειες” της μαφίας κινούνται επίσης προς “μη παραδοσιακούς” τομείς, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, των σπορ, των υπηρεσιών οδικών μεταφορών, δήλωσε ο Βεντούρι.

    Η ανάμιξη της μαφίας στον κλάδο των φορτηγών αυτοκινήτων ευθύνεται εν μέρει για τον πρόσφατο τριπλασιασμό των τιμών των φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με την Coldiretti, την κύρια ένωση των ιταλών αγροτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε