Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η μεγάλη ανατροπή του Στρος Καν – Εμπλοκή Σαρκοζί σε θεωρία συνωμοσίας!

REUTERS
REUTERS
Οι σχέσεις του γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία «Sofitel», το μυστηριώδες τηλεφώνημα και η περιπέτεια του Ντομινίκ Στρος-Καν
«Η μεγάλη ανατροπή» ήταν ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών όρων στον Ντομινίκ Στρος-Καν και φαίνεται να αποδίδει επακριβώς την ατμόσφαιρα στη Γαλλία, η οποία μέσα σε ενάμιση μήνα είδε το γκρέμισμα ενός πολιτικού ειδώλου και τώρα την κατάρρευση του κατηγορητηρίου εναντίον του.
 
Την έκπληξή τους για τη μεγάλη αυτή ανατροπή δηλώνουν όλοι οι Γάλλοι – o πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν μίλησε για «κεραυνό» – και φαίνονται διχασμένοι στο τι επιθυμούν για το πολιτικό του μέλλον, το οποίο πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «και πάλι λαμπρό». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Le Parisien», το 49% των γάλλων πολιτών (και μεταξύ αυτών το 60% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων) επιθυμεί να επιστρέψει ο DSK στη γαλλική πολιτική σκηνή αλλά το 45% έχει αντίθετη άποψη.
 
Οσον αφορά την πιθανότητα να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την υποβολή των υποψηφιοτήτων όσων διεκδικήσουν το χρίσμα για την προεδρία – προοπτική υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ – το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν επιθυμεί καμία τροποποίηση, σε αντίθεση με το 43% που συμφωνεί με αυτή την πιθανότητα. Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος πάντως υποδαυλίζουν εκ νέου τις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό με κυρίαρχο τον στενό φιλικό δεσμό που φέρεται να έχει ο επικεφαλής στην Ευρώπη της εταιρείας Accor (στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία «Sofitel») με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο βουλευτής Φρανσουά Λονκλ μάλιστα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ζήτησε να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα: «Σε ποιον τηλεφώνησαν στο Παρίσι οι άνθρωποι του “Sofitel”; Μήπως στον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Γαλλίας; Και ποια ώρα;».
 
Τη στιγμή λοιπόν που η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» γράφει ότι η νεαρή καμαριέρα ήταν στην πραγματικότητα ιερόδουλη που προσέφερε έναντι αμοιβής τις «υπηρεσίες» της σε πελάτες του ξενοδοχείου, οι Γάλλοι και όλος ο κόσμος αναρωτιέται εάν ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω και να είναι τελικά υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία. Παρ’ ότι πολλοί Γάλλοι θεωρούν πως η εικόνα του αμαυρώθηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με όλες τις καταγγελίες που ήρθαν στην επιφάνεια για την ανάρμοστη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες και τις πάμπολλες ερωτικές του περιπέτειες – πριν αλλά και στη διάρκεια του γάμου του με την Αν Σινκλέρ – υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ακόμα πιο δημοφιλής στη Γαλλία και να χρησιμοποιήσει την υπερβολική αντίδραση του αμερικανικού δικαστικού συστήματος εναντίον της για να ξυπνήσει τον σοβινισμό των Γάλλων.
 
Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, εάν αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του και αθωωθεί, ο DSK να μετατραπεί από κατηγορούμενο σε ενάγοντα και να καταθέσει μήνυση εναντίον αξιωματούχων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και εισαγγελέων για τον χειρισμό της υπόθεσής του. Προς το παρόν ο Στρος-Καν έχει ξαναβρεί το χαμόγελό του και ποζάρει άνετα μπροστά στους δεκάδες φωτογράφους που τον ακολουθούν. Το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να φορά πια το βραχιόλι παρακολούθησης, πήγε για δείπνο με τη σύζυγό του και φιλικό τους ζευγάρι στο ακριβό ιταλικό εστιατόριο «Σκαλινατέλα», πληρώνοντας 700 δολάρια, ενώ και χθες έφυγαν από το διαμέρισμά τους προς άγνωστη κατεύθυνση για να επιστρέψουν περίπου τρεις ώρες αργότερα.
 
 
 
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε