Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Μέρκελ απαιτεί: μέχρι το 2012 αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας

Να υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων θέλει η Μέρκελ και πιέζει ασφυκτικά για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Συνθήκης το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.

Η Μέρκελ θέλει να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2012. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έπεισε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσωπική της νίκη.

Σύμφωνα με την Μέρκελ η Συνθήκη (για την οποία χρειάστηκαν 8 χρόνια διαπραγματεύσεων) πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να θεσπιστεί ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πρόκειται να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο προτάσεις για περιορισμένες τροποποιήσεις της Συνθήκης και τον τρόπο εφαρμογής τους. Αρχικά, ο στόχος ήταν οι τροποποιήσεις να έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως τα μέσα του 2013.

Τώρα όμως η Γερμανία ζητεί να έχουν γίνει στέρεες προτάσεις το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.

«Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης που να επιτρέπει να ασκείται μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει όσον αφορά στην σταθερότητα και στη σταθεροποίηση», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters. “Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. . . ως τα τέλη του 2012”.

Πολλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας κι εκφράζουν φόβους ότι θα αντιμετωπίσουν δημοψηφίσματα με άδηλα αποτελέσματα εάν προωθήσουν νέες αλλαγές. Ορισμένα θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει αυστηρότερη δράση σε βάρος ορισμένων μελών της ευρωζώνης χωρίς να τροποποιηθεί η συνθήκη.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η ΕΕ να έχει την ευχέρεια να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης. Όμως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο επίσημα. Ζητεί ως τώρα να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η ΕΕ ενδέχεται να παραπέμπει κράτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ακυρώνονται οι προϋπολογισμοί τους.

Βάσει των προτάσεων της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει επίσης ισχυρότερο ρόλο στην εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβα Μέρκελ : Χρειάζεται αλλαγή στη Συνθήκη της Ε.Ε

“Η Ελλάδα θα βγεί απο την κρίση σε 10 χρόνια”

Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί: Θα πάρετε την 6η δόση μόνο αν υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις

Οι όροι που έθεσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στον Λ. Παπαδήμο για την 6η δόση

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε