Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Μερκελ δεν την έσωσε – Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας

Η Μερκελ δεν την έσωσε – Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να τη στήριξε στην υπόθεση λογοκλοπής, αλλά τελικά η Ανέτε Σαβάν δεν άντεξε στις πιέσεις και υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Παιδείας της Γερμανίας.

Τις τελευταίες μέρες, η Σαβάν δέχτηκε αφόρητες πιέσεις να παραιτηθεί. Η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να την κρατήσει στη θέση της αλλά η απόφαση του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ να αφαιρέσει το διδακτορικό τίτλο από την υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής της εξαιτίας «συστηματικής και συνειδητής λογοκλοπής», δεν άφησε και πολλά περιθώρια στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Ανέτε Σαβάν δικαιολόγησε την παραίτησή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται «να βλάψει το αξίωμά της». Επανέλαβε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της ειδικής επιτροπής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και ευχαρίστησε όλους όσους της συμπαραστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε δέχθηκε την παραίτηση της Ανέτε Σαβάν «με βαριά καρδιά».

Είχε προηγηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με την πρώην υπουργό, μετά το πέρας της οποίας η Άγκελα Μέρκελ εξήρε την εξαίρετη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες της Ανέτε Σαβάν προς την Επιστήμη και την Εκπαίδευση της Γερμανίας.

«Την ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά», είπε.

Την Ανέτε Σαβάν θα διαδεχθεί στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας η υπουργός Επιστημών της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας Γιοχάνα Βάνκα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στο διδακτορικό της Σαβάν με θέμα «Άτομο και Συνείδηση», που κατέθεσε το 1980, υιοθετούνται σε μεγάλη έκταση κείμενα χωρίς όμως να αναφέρεται η πηγή τους.

Επί μήνες η υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι υπάρχουν ενδεχομένως λάθη από απροσεξία, αλλά δεν γίνει καμία προσπάθεια παραπλάνησης ούτε λογοκλοπή. Το Πανεπιστήμιο είχε βαθμολογήσει το διδακτορικό της Ανέτε Σαβάν με «άριστα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από προγραμματιστής στη Γερμανία κτηνοτρόφος υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλία

Και οι Έλληνες της Δανίας κατά της Χρυσής Αυγής

Δεν τη νικάει ούτε στο ποδόσφαιρο! Ολάντ-Μέρκελ στο γήπεδο… (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Η Μέρκελ ζητά εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε