Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Μέρκελ καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να συναινέσει

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ενημερώνοντας το γερμανικό κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2014-2020, η Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι επίκεινται δύσκολες διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι ωστόσο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που ενώνουν και όχι σε εκείνα που χωρίζουν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις έναντι του κοινοβουλίου. Έτσι μελλοντικά θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με την αξιοποίηση πόρων που δεν έχουν απορροφηθεί αλλά και με τη ρήτρα επαναξιολόγησης, που επιτρέπει την αναπροσαρμογή του χρηματοδοτικού πλαισίου.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία, η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη βιώσιμη σταθεροποίηση του ευρώ αλλά και για ένα σαφές μήνυμα για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση.

Ιδιαίτερα καυστικός ο Στάινμπρουκ

Δριμεία κριτική στην καγκελάριο εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Πέερ Στάινμπρουκ επέρριψε στην Ά. Μέρκελ ότι είναι συνυπεύθυνη για την «επιβλαβή πολιτική λιτότητας» στην Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο αντίπαλος της Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές, η γερμανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ήταν η κινητήριος δύναμη μιας πορείας «που εντείνει σε άλλες χώρες την κατάθλιψη και την εξαθλίωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνταγή αυτή δεν ενδείκνυται για την τόνωση της ανάπτυξης.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρώην υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε την Ά. Μέρκελ ως «καγκελάριο last-minute» που τείνει στην αδράνεια, την αναβλητικότητα και στους ελιγμούς.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Διαβάστε
Μέρκελ: “ Φυσιολογική μια ισοτιμία του ευρώ από 1,30 ως 1,40 έναντι του δολαρίου”

“Οι Έλληνες υποδέχθηκαν ως φίλο τον Ολάντ, όχι όπως τη Μέρκελ…”

Μέρκελ: Παραδειγματιστείτε από την Ανατολική Γερμανία

Μέρκελ για Πάπα: “Ένας από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς στοχαστές”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε