Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ολάντ!

Η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ολάντ!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ για να τον συγχαρεί

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε χθες στον εκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές και για να τον προσκαλέσει στο Βερολίνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της εκστρατείας του σοσιαλιστή πολιτικού Πιερ Μοσκοβισί.

“Η κα Μέρκελ τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και συμφωνούν να εργαστούν από κοινού για μια γαλλογερμανική σχέση η οποία θα είναι ισχυρή και στην υπηρεσία της Ευρώπης”, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. “Η κα Μέρκελ τον προσκάλεσε να πάει στο Βερολίνο, κάτι το οποίο θα κάνει γρήγορα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του”, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη επίσης τηλεφωνικά τον Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του στην προεδρία της χώρας του, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, ο ηγέτης της ιταλικής αριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε τη νίκη του Ολάντ «καλό νέο για την Ευρώπη», που θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και στην ανάσχεση των «λαϊκιστικών ανέμων» στην Γηραιά Ήπειρο.

«Πιστεύω πως αυτή η επικράτηση θα μπορέσει να αποτελέσει ένα καθοριστικό στάδιο για την ανατροπή του φαύλου κύκλου των δεξιών κυβερνήσεων και να καταπολεμήσει τους λαϊκίστικους και οπισθοδρομικούς ανέμους που γίνονται αισθητοί στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπερσάνι στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews 24, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών τάσεων και κινημάτων στην Ευρώπη.

    Οι προοδευτικοί, τόνισε, θέλουν στην Ευρώπη, «στόχους ανάπτυξης που θα συνοδεύονται από μία λιτότητα, η οποία εάν είναι τυφλή, οδηγεί στην ύφεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, πρώην δικαστής κι εμβληματική μορφή της κάθαρσης στην ιταλική πολιτική ζωή και νυν ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών (ΙdV), δήλωσε πως η επικράτηση του Ολάντ αντιπροσωπεύει «μία καμπή»: «οι Γάλλοι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για αλλαγή, δείχνοντας μία νέα οδό που πρέπει να καλύψουμε, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη».

    Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί «να ενισχύσει την πολιτική και κοινωνική διάσταση, η οποία δεν οφείλει πλέον να λογοδοτεί στις χρηματοοικονομικές λογικές των κερδοσκόπων και των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να δείχνει περισσότερη προσοχή στις απαιτήσεις των πολιτών που την κατοικούν», πρόσθεσε ο δικαστής σύμβολο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

    Επίσης και ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (PdL), του κόμματος του τέως πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ευχήθηκε στον Ολάντ «καλή δουλειά προς όφελος της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Ολάντ: “Η Ευρώπη κοιτάζει τη Γαλλία, η λιτότητα δεν μπορεί να είναι πεπρωμένο”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε