Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Μέρκελ βλέπει ως… “καλό σημάδι” την προσφυγή της Ισπανίας

Η Μέρκελ βλέπει ως… “καλό σημάδι” την προσφυγή της Ισπανίας

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως η αίτηση για βοήθεια της Ισπανίας αποτελεί «ένα καλό σημάδι», το οποίο αποδεικνύει πως «η Ευρώπη είναι ικανή να αναλαμβάνει δράση».

«Συνολικά αποτελεί ένα καλό σημάδι για τις αγορές και για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ένα σημάδι ότι η Ευρώπη είναι ικανή να δρα και ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της εργαλεία για να αντιμάχεται τις εκφάνσεις της κρίσης που δεν είχε ακόμη πριν ένα, ή δύο χρόνια», σημείωσε ο Ζάιμπερτ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.

 «Το αίτημα προέρχεται από το κράτος, τα χρήματα πηγαίνουν στο κράτος, το κράτος είναι υπεύθυνο κι αναλαμβάνει την ευθύνη» απέναντι στους δανειστές του, τόνισε περιχαρής ο Ζάιμπερτ. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες είχε αντιταχθεί σθεναρά στην πιθανότητα να προσφύγουν άμεσα οι ισπανικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «λελογισμένο τρόπο δράσης» το γεγονός ότι η Μαδρίτη θέλησε να αναμένει τα αποτελέσματα μίας εξωτερικής αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών της, προτού καταθέσει μία κοστολογημένη αίτηση βοήθειας.

          Σύμφωνα με το Βερολίνο, για λόγους αυστηρά χρονικούς, η ισπανική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να προσφύγει στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), ο οποίος έχει εγκριθεί από την ευρωζώνη και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου.

    «Η ημερομηνία καθ’ ήν η Μαδρίτη θα καταθέσει το αίτημά της θα είναι αποφασιστική για να γνωρίζουμε εάν ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή», τόνισε ο Ζάιμπερτ. Μία εναλλακτική λύση, αντί του ΕΜΣ, θα ήταν η ενεργοποίηση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

          Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ πρόσθεσε επ’ αυτού: «Εκκινούμε από την αρχή ότι είναι πιο ρεαλιστικό» να χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΣ, τονίζοντας πως αυτός είναι «πιο αποτελεσματικός» από το ΕΤΧΣ, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή υπό έκτακτες περιστάσεις το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Εκτόξευση στην Ασία λόγω Ισπανίας

Έκρηξη ανόδου στις αγορές λόγω Ισπανίας

Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται

Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό

Η Μαδρίτη δανείστηκε σκοινί για να κρεμαστεί”

 

Όλι Ρεν: Η βοήθεια προς την Ισπανία είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές

Ραχόι: Εγώ άσκησα πίεση για βοήθεια, όχι οι Ευρωπαίοι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε