Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον καρκίνο στο έμβρυο;

Μια όχι και τόσο ευχάριστη ανακάλυψη έκαναν Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες.

Μια μητέρα είναι δυνατό να μεταδώσει τον καρκίνο στο έμβρυο που βρίσκεται στην μήτρα της. Η απόδειξη έρχεται από μια ιαπωνέζα μητέρα. Ήταν 28 ετών όταν γέννησε ένα κοριτσάκι και η οποία αποδεδειγμένα πέρασε τα καρκινικά της κύτταρα, έπασχε από λευχαιμία, στο αγέννητο παιδί της.

 Η μητέρα έχει πλέον πεθάνει, ενώ ο καρκίνος της τρίχρονης πλέον κόρης βρίσκεται σε ύφεση. Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Καρκίνου, που έκαναν την ανάλυση της περίπτωσης, πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα πέρασαν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μετά εγκαταστάθηκαν στο κυκλοφορικό σύστημα του παιδιού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη τεχνική “γενετικών αποτυπωμάτων” για να βεβαιώσουν ότι τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας και της κόρης είχαν κοινή προέλευση.

Επί 100 σχεδόν χρόνια αποτελούσε αίνιγμα για τους επιστήμονες εάν και πώς μια μητέρα μπορεί να “μολύνει” το παιδί της με καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πλέον με βεβαιότητα ότι ένας καρκίνος μεταβιβάζεται μέσα στην μήτρα, αν και έχουν αναφερθεί διεθνώς άλλες 20 περιπτώσεις περίπου, όπου οι μητέρες μοιράζονται τον ίδιο τύπου καρκίνου με τα νεογέννητά τους, συνήθως λευχαιμία ή μελάνωμα.

Θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου θα έπρεπε να εμποδίσει τη διείσδυση των καρκινικών κυττάρων της μητέρας ή να τα καταστρέψει αν εισέλθουν, αλλά, όπως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι δυνατό.

 

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και ότι οι πιθανότητες μια έγκυος με καρκίνο να τον περάσει στο παιδί της, είναι πολύ μικρές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε