Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η μητέρα του Ασάνζ εκλιπαρεί στον Ισημερινό να δώσουν άσυλο στο γιο της

Η μητέρα του Ασάνζ εκλιπαρεί στον Ισημερινό να δώσουν άσυλο στο γιο της

Η Κριστίν Ασάνζ, η μητέρα του ιδρυτή του WikiLeaks έφτασε σήμερα στον Ισημερινό για να συζητήσει με τις τοπικές αρχές την υπόθεση του γιου της ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Ελ Σιουδαδάνο η Κριστίν Ασάνζ “επισκέπτεται τον Ισημερινό για να προστατεύσει τη ζωή του γιου της”.

Ο Αυστραλός Ασάνζ κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη διαρροή περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού είχε ανακοινώσει ότι ο υπουργός Ρικάρντο Πατίνο θα δεχτεί την Ασάνζ αύριο Δευτέρα.

Αν ο γιος της εκδοθεί στις ΗΠΑ “θα μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο ή σε πολυετή κάθειρξη”, υποστήριξε η μητέρα του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Η Κριστίν Ασάνζ είπε επίσης ότι φοβάται μήπως τον υποβάλουν σε βασανιστήρια “όπως κάνουν και με τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ”, τον στρατιώτη που κατηγορείται ως βασικός πληροφοριοδότης του WikiLeaks. Ο δικηγόρος του Μάνινγκ είπε πρόσφατα ότι οι συνθήκες κράτησης του πελάτη του είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς βρίσκεται στην απομόνωση επί εννέα μήνες.

“Αν το κάνουν αυτό σε έναν Αμερικανό πολίτη θα έχουν λιγότερους ενδοιασμούς να το κάνουν σε έναν ξένο”, φέρεται να δήλωσε η Ασάνζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό ζητάει ο Ασάνζ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε