Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Η “Μοίρα του Κόσμου” βρίσκεται σε βιντεοπαιχνίδι

Η “Μοίρα του Κόσμου” βρίσκεται σε βιντεοπαιχνίδι
Ξεχάστε τις εξωγήινες επιθέσεις, τις μάχες με τρομοκράτες ή τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Η νέα μόδα στα βιντεοπαιχνίδια είναι να σώζεις τον κόσμο με πολιτική ευαισθησία….
Και φυσικά με πολιτική ορθότητα. Ενα τέτοιο βιντεογκέιμ μόλις κυκλοφόρησε, ονομάζεται «Fate of the World» («Η Μοίρα του Κόσμου») και πραγματεύεται ένα κυριολεκτικά «καυτό» ζήτημα: την κλιματική αλλαγή.
 
Πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής, στο οποίο ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής ενός φανταστικού διεθνούς οργανισμού για το κλίμα. Αποστολή του είναι να σώσει τη Γη περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αν αποτύχει, τον καταδικάζει σε αύξηση της θερμοκρασίας και πρόκληση χάους με πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, μετακινήσεις πληθυσμών κτλ.
 
Το παιχνίδι κυκλοφορεί από σήμερα για τα ΡC και σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει για τα Μac. Εχει ήδη ενθουσιάσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και κριτικούς, οι οποίοι το χαιρέτισαν ως ένα νέο είδος βιντεοπαιχνιδιού, ικανού να εμπνεύσει το ευρύ κοινό να αναλάβει δράση για το σημαντικό αυτό ζήτημα και στην πραγματική ζωή. Το «Fate of the World» διαφέρει από τα παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα: χρησιμοποιεί πραγματικά υπολογιστικά μοντέλα για την κλιματική αλλαγή, ενώ στην ανάπτυξή του συνέβαλαν ειδικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
 
Ο παίκτης, λαμβάνοντας υπόψη εξειδικευμένα μοντέλα προβλέψεων και εν μέσω πολέμων και φυσικών καταστροφών, καλείται να λάβει πολιτικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα το περιβάλλον, τις επενδύσεις και την παγκόσμια οικονομία. Η ιδέα για το παιχνίδι ήταν αποτέλεσμα ενός φιλικού δείπνου μεταξύ του Γκόμπιον Ρόουλαντς, προέδρου της βρετανικής εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Red Redemption, ο οποίος το ανέπτυξε, και του δρος Μάιλς Αλεν, επικεφαλής Δυναμικής Κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συνέβαλε στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
 
 
Παιχνίδια με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικά ζητήματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και οπαδούς μεταξύ των νεαρότερων αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών. Το «Civilization», που έχει πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχει αγγίξει ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του πλανήτη. Το «Darfur is Dying» («Το Νταρφούρ πεθαίνει»), το οποίο χρησιμοποιούν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, καλεί τον παίκτη να ζήσει σαν πρόσφυγας στο Σουδάν. Το «Food Force», που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είναι ένα ανθρωπιστικό διαδικτυακό παιχνίδι στρατηγικής που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε