Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Ναόμι στη Χάγη για το “ματωμένο” διαμάντι

Η Ναόμι στη Χάγη για το “ματωμένο” διαμάντι

Στις 29 Ιουλίου θα κλητευθεί το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ για να καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κατάθεση της Ναόμι Κάμπελ θα σχετίζεται με ένα διαμάντι που της είχε προσφέρει ο Τέιλορ το 1997 έπειτα από δείπνο που είχε διοργανωθεί από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.Σύμφωνα με την κλήτευση του TSSL, που δημοσιεύθηκε σήμερα, σε περίπτωση που το διεθνούς φήμης μοντέλο δεν παρουσιαστεί στο δικαστήριο θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά ετών.

Η εισαγγελία είχε επίσης ζητήσει από το δικαστήριο να δεχθεί να καταθέσει η ηθοποιός Μία Φάροου και η καλλιτεχνική πράκτορας του μοντέλου Κάρολ Ουάιτ, οι οποίες ήταν επίσης παρούσες στο δείπνο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη από τον Ιανουάριο του 2008, είχε μεταβεί το Σεπτέμβριο του 1997 στη Νότια Αφρική με σκοπό να πουλήσει ή να ανταλλάξει διαμάντια που είχε πάρει από τους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε με όπλα.

Ο Τέιλορ, στον οποίο προσάπτεται ότι διηύθυνε κρυφά τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) της Σιέρα Λεόνε, προμηθεύοντάς τους με όπλα και πυρομαχικά και παίρνοντας ως αντάλλαγμα διαμάντια, κατηγορείται κυρίως για φόνους, βιασμούς και τη στρατολόγηση παιδιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε μεταξύ του 1991 και του 2001.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε