Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η νέα μόδα! Κλέβουν μέχρι και κέρατα από ρινόκερους

Οι δράστες, που συχνά είναι μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, σπάνε τις βιτρίνες και κλέβουν τα εκθέματα αλλά έχουν δείξει ότι δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν και βία.

Καθώς η τιμή των κεράτων ρινόκερου έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ, η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε σήμερα τα μουσεία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ληστειών με στόχο τα εκθέματα αυτά.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν αναφερθεί 20 κλοπές κεράτων από μουσεία και οίκους δημοπρασιών στη Βρετανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Μονάδα Τεχνών και Αρχαιοτήτων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το κέρατο του ρινόκερου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική και η τιμή του έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο καιρό: ένα κιλό κοστίζει 60.000 λίρες, δηλαδή είναι δύο φορές ακριβότερο από το χρυσό.

Παρατηρείται επίσης αύξηση της λαθροθηρίας ρινόκερων στη Νότια Αφρική ενώ οι τελωνειακές αρχές σε όλο τον κόσμο εντοπίζουν ολοένα και περισσότερα λαθραία κέρατα. “Συμβουλεύουμε τα μουσεία, τους οίκους δημοπρασιών και τους ιδιώτες που έχουν στη διάθεσή τους κέρατα ρινόκερων να είναι σε επιφυλακή και να επιθεωρήσουν τα συστήματα ασφαλείας τους”, τονίζει η αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε