Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Noble Energy,”ρίχνει” τις προσδοκίες για το φυσικό αέριο στη Κύπρο!

Η κυβέρνηση Χριστόφια καθυστερεί σε εγκληματικό βαθμό και η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού στο φυσικό αέριο.
Η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το ρόλο του ενεργειακού κόμβου, που επιδιώκει αφού η Noble δεν θεωρεί δεδομένο ούτε το ότι θα γίνει τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλά ούτε και ότι το αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη.
 
Αυτό αποκάλυψε χθες σε τετράωρη παρουσίαση σε διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας. Η Noble εξετάζει πλέον πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς – σύνδεση με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, κατασκευή τερματικού στο Ισραήλ ή και κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης.
 
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Noble μιλούσε για τερματικό μόνο στην Κύπρο και υπέβαλε σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
 
Η Noble τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά επίσημα ότι αναμένει από 3 μέχρι 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», αλλά κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη περιοχή, βλέπει και κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
 

Την ίδια ώρα διαφορετικές φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις της υπουργού Εμπορίου- Βιομηχανίας της Κύπρου και της αμερικανικής εταιρείας Noble αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 ”Αφροδίτη” στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

   

Σήμερα στο ΡΙΚ η υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι τα όσα λέγονται για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικοπέδο 12 ”βασίζονται σε εκτιμήσεις από τις γεωφυσικές μελέτες πριν από την γεώτρηση και όχι σε στοιχεία από την ερευνητική γεώτρηση”.

 

Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε