Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Ντίλμα και οι… περίεργοι υποψήφιοι για την προεδρία!

Μπορεί η Ντίλμα Ρουσέφ να είναι το φαβορί για την προεδρία όμως αυτοί που κλέβουν την παράσταση της προεκλογικής εκστρατείας στην Βραζιλία είναι άλλοι!

Ένας κλόουν, μια πορνοστάρ, μια πρώην παίχτρια ριάλιτι ακόμη και ένας μποξέρ κλέβουν την παράσταση της προεκλογικής εκστρατείας στην Βραζιλία. Με διάφορες αστείες τηλεοπτικές διαφημίσεις οι υποψήφιοι αυτοί προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους και να κερδίσουν μια θέση στο Κογκρέσο της Βραζιλίας…
 
Την ίδια ώρα η υποψήφια πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ντίλμα Ρουσέφ ίσως οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, καθώς το ποσοστό της σημείωσε μείωση, κάτι που αποδίδεται στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει σε βάρος της ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται πρώην συνεργάτιδά της.
 
Σύμφωνα με την Νταταφόλια, το ποσοστό της Ρουσέφ μειώθηκε στο 46% από 49% πριν μια εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει το 51% των έγκυρων ψήφων–σε μια τέτοια περίπτωση θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ωστόσο εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα διατηρήσει αυτό το ποσοστό.
 
Η έρευνα της Νταταφόλια –σε δείγμα 3.180 ανθρώπων σε 202 βραζιλιάνικες πόλεις την Δευτέρα, με ποσοστό σφάλματος ±2%– είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι καταγγελίες περί διαφθοράς που εξώθησαν την διάδοχό της στη θέση της προσωπάρχη του προέδρου να παραιτηθεί πλήττουν το προβάδισμα της Ρουσέφ και αυξάνουν την πιθανότητα να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 31η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το εάν το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το πώς και πόσο θα προβληθεί το θέμα από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
 
Ο βασικός αντίπαλος της Ρουσέφ, ο κεντροδεξιός Ζουζέ Σέρα του κόμματος PSDB, δεν επωφελήθηκε από την μείωση του ποσοστού της–το δικό του παρέμεινε σταθερό, στο 28%, κατά την δημοσκόπηση. Ωφελημένη εμφανίστηκε να είναι η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, που μοιάζει απίθανο να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού το δικό της ποσοστό αυξήθηκε από το 14 στο 16%.
 
Η 62χρονη Ρουσέφ είναι πάντοτε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον απερχόμενο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, επωφελούμενη της τεράστιας δημοφιλίας του και της καλής πορείας της μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική. Κατά την Νταταφόλια, η Ρουσέφ –η οποία νίκησε τον καρκίνο το 2009– θα κερδίσει άνετα τον δεύτερο γύρο, καταλαμβάνοντας το 52% των ψήφων έναντι 39% του Σέρα, ο οποίος το 2002 είχε χάσει από το Λούλα.
 
Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν η Ρουσέφ θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε