Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Ντίλμα Ρουσέφ παραμένει το φαβορί

REUTERS
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει το ιστορικά ανεπανάληπτο ποσοστό δημοτικότητας του 80%, εγκαταλείπει το θώκο την 1η Ιανουαρίου 2011–και το ποιος, ή ποια, θα τον διαδεχθεί κρίνεται αυτήν την Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την υποψήφια του κόμματός του, την 62χρονη Ντίλμα Ρουσέφ, βουλγαρικής καταγωγής, αδιαφιλονίκητο φαβορί: κέρδισε 47% των ψήφων στον πρώτο γύρο και συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αντιμετωπίζει τον 68χρονο Ζουζέ Σέρα, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSDB), που απέσπασε το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο.
 
Και οι δύο υποψήφιοι καυχώνται για το επαναστατικό τους παρελθόν. Η Ρουσέφ εκπαιδεύτηκε για να γίνει αντάρτισσα και να πολεμήσει τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985)· φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ο Σέρα ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος και αναγκάστηκε να εξοριστεί το μεγαλύτερο διάστημα της χούντας. Και οι δύο έχουν εμπειρία από δημόσια αξιώματα: ο Σέρα υπήρξε κυβερνήτης της πολιτείας Σάου Πάουλου, που θεωρείται η ισχυρότερη στη χώρα, και υπουργός Υγείας· η Ρουσέφ υπηρέτησε στο υπουργείο Ενέργειας και ως προσωπάρχης του Λούλα, μια θέση που ισοδυναμεί με την πρωθυπουργία.
 
Η εκστρατεία των δύο υποψηφίων χαρακτηρίστηκε από ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ο Λούλα έχει ρίξει όλο του το βάρος στην υποστήριξη της υποψηφίας του PT, προκαλώντας ακόμα και εσωκομματικές επικρίσεις από για την προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανό το λεγόμενο “λουλίσμο”. Η ένταση πήρε και απροσδόκητες τροπές. Η Ρουσέφ μόλις γλίτωσε όταν κάποιος της πέταξε ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Ο Σέρα προπηλακίστηκε από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος κι εισήχθη σε νοσοκομείο, ωστόσο ο πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι προσποιήθηκε πως δέχθηκε επίθεση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψηφοθηρήσει.
 
Η πολιτική ουσία δεν αναδείχθηκε στην εκστρατεία–τα μηνύματα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο επικεντρώθηκαν στα συναισθήματα. Η Ρουσέφ αλλά και ο Σέρα δεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος πιστώνεται την επιτυχία κοινωνικών προγραμμάτων που έβγαλαν εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια, δημιούργησαν μεγαλύτερη “μεσαία” τάξη και δεν φόβισαν τις “αγορές”. Η δημοφιλία του Λούλα είναι τέτοια που μια ταινία με αντικείμενο τη ζωή του και τα οκτώ χρόνια της προεδρίας του θεωρείται ότι έχει καλές πιθανότητες να τιμηθεί με Όσκαρ. Η χώρα διανύει περίοδο ανάπτυξης–έχει ανέβει στην όγδοη θέση βάσει ΑΕΠ παγκοσμίως–και η επιρροή της σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται.
 
Η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος υπό το Λούλα, εξέπληξε πολλούς στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Αλλά αρνήθηκε να διαλέξει πλευρά–παίζοντας πιθανώς καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δεύτερου γύρου.
 
Ρουσέφ και Σέρα ελπίζουν σε. . . κακοκαιρία την Κυριακή, ώστε να προσέλθει στις κάλπες όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων. Αν και η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στη Βραζιλία, το Σάββατο αρχίζει ένα τετραήμερο αργιών που τελειώνει την Τρίτη, και πολλοί θα προτιμούσαν να το περάσουν στις παραλίες, δικαιολογώντας την απουσία τους ή πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο. Η αποχή κυμαίνεται συνήθως περί το 18%.
 
Συνολικά 136 εκατ. Βραζιλιάνοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε