Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ώρα της αλήθειας… – Γερουσία και Κογκρέσο επικυρώνουν τη συμφωνία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η D-Day της σύγχρονης Αμερικής. Δυο κρίσιμες ψηφοφορίες θα κρίνουν αν η συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων έχει τις… βάσεις να σώσει τις ΗΠΑ από την απόλυτη κατρακύλα!

Από τη στιγμή που οι δυο παρατάξεις κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από μέρες δραματικών διαβουλεύσεων, τώρα το λόγο έχουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. To σχέδιο θα πρέπει να περάσει πρώτα από το Κογκρέσο, μετά από τη Γερουσία και να καταλήξει στο Οβάλ γραφείο για υπογραφή από τον Μπαράκ Ομπάμα. Για να φτάσει το σχέδιο στον Λευκό Οίκο βέβαια, πρέπει να εγκριθεί και από τα δυο Σώματα.

Μπορεί η συμφωνία να έχει δεκτή με… χαμόγελα από την Ευρώπη, δε συνέβη το ίδιο και με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Η συμφωνία βρέθηκε στο στόχαστρο του Τύπου, με τις εφημερίδες του κεντροαριστερού χώρου να χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους «συνθηκολόγηση» απέναντι στους ριζοσπάστες συντηρητικούς.

«Για να αποφευχθεί το χάος, μια αποκρουστική συμφωνία» τιτλοφορεί το κεντρικό άρθρο της η New York Times.

«Η συμφωνία θα επιτρέψει να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα για όλο το 2012 η στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες», παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Η υπόλοιπη συμφωνία είναι σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων ριζοσπαστών. Θα πλήξει τα προγράμματα που ευνοούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013.

Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες — χωρίς αύξηση των φόρων — κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές, κάτι που ανησυχεί την Washington Post. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής δεν έχει τίποτα το «ειδυλλιακό» αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα: συμφωνήσαμε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε