Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Ουγγαρία αλλάζει σύνταγμα

Το ουγγρικό κοινοβούλιο. ΦΩΤΟ REUTERS
Σήμερα το ουγγρικό κοινοβούλιο προς έγκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία το νέο σύνταγμα της χώρας

Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Φίντενζ, θα περάσει τη Δευτέρα από την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, παρά την αποχή της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία κατηγορεί για έλλειψη συναίνεσης στη μεταρρύθμιση που προωθεί, αλλά και για υστερόβουλη πολιτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την πολιτική ηγεμονία του Φίντενζ πριν από τη λήξη της κυβερνητικής του περιόδου.
 
Η κεντροδεξιά παράταξη Φίντενζ, που ιδρύθηκε το 1989 με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας, και η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2010 με πλειοψηφία περίπου των 2/3 του ουγγρικού κοινοβουλίου, έχει επιφέρει ανανεωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού, που ξεκίνησε το 1989.
 
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τη Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για τις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και κινήσεις πολιτών, εκτιμούν ότι θα αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς ελέγχους, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες όταν τεθούν σε ισχύ, το 2012.
 
Οι συνταγματικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρεμβαίνει επί της νομιμότητας των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά και την παροχή της δυνατότητας στον πρόεδρο να προχωρά στη διάλυση της Βουλής εφόσον ο προϋπολογισμός δεν έχει υπερψηφισθεί μέχρι τον Απρίλιο.
 
Επίσης έχουν ενταχθεί μέσα στο νέο σύνταγμα αυστηρές προβλέψεις για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους που έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.
 
Εν τούτοις οι επικριτές της πολιτικής πρωτοβουλίας λένε ότι το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει πολύ ευρύτερη συναίνεση, πριν να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές, ενώ και η Επιτροπή της Βενετίας, που αποτελεί το συμβουλευτικό σώμα της ΕΕ, πάνω σε συνταγματικά θέματα, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφάνεια της επιχειρούμενης διαδικασίας.
 
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή της Βενετίας, σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου εκφράζει τον προβληματισμό για το γεγονός πως δόθηκε μόλις στις 14 Μαρτίου, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη διαδικασία της έγκρισης, το σχέδιο των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στον ανώτατο νόμο του ουγγρικού κράτους, χωρίς να παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος ουσιαστικού διαλόγου με την αντιπολίτευση, αλλά και για τις ανεπαρκείς προοπτικές μιας δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες, πριν από την υπερψήφισή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία.
 
Το Φίντενζ υπερασπίζεται την πρωτοβουλία του με το επιχείρημα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει και μόνη της στη μεταρρύθμιση καθώς διαθέτει τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου για να επιφέρει τις αλλαγές.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε