Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η παρουσία του προέδρου στο αεροπλάνο ευθύνεται για την πτώση του

“Ανεπάρκειες” στην προετοιμασία του πληρώματος. Η παρουσία του Λεχ Κατσίνσκι στο αεροσκάφος ίσως οδήγησε στο δυστύχημα, σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.
Η συντριβή του αεροσκάφους του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο στη Ρωσία, οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή προετοιμασία του πληρώματος και στην απόφασή του να προσγειώσει το αεροσκάφος παρά τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Μόσχα.
 
Η επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (IAC) Τατιάνα Ανοντίνα, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα, ότι το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί παρά την “πληθώρα πληροφοριών για τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες”.
 
“Τα αίτια της συντριβής του Tupolev 154, το οποίο μετέφερε τον Λεχ Κατσίνσκι, τη σύζυγό του Μαρία Κατσίνσκα και δεκάδες ανώτερους πολωνούς αξιωματούχους, συνετρίβη στις 10 Απριλίου στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας. Ολοι οι επιβάτες του σκοτώθηκαν.
 
Σημειώνεται επίσης ότι η παρουσία στο αεροσκάφος του Κατσίνσκι και στο πιλοτήριο ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας, άσκησε ψυχολογική πίεση στους χειριστές οι οποίοι αναγκάσθηκαν να προσγειώσουν το αεροσκάφος.
 
“Η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη στη σύσταση να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος, άσκησε ψυχολογική πίεση στα μέλη του πληρώματος και επηρέασε το πλήρωμα να πάρει την απόφαση να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης”, τόνισε η Ανοντίνα.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα, ανώτεροι πολωνοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο πλήρωμα του αεροσκάφους, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας στο αίμα του οποίου βρέθηκε αλκοόλ.
 
“Η παρουσία στο πιλοτήριο ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και ο επικεφαλής πρωτοκόλλου, και η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη, άσκησαν ψυχολογική πίεση στο πλήρωμα επηρεάζοντας την απόφασή του να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης σε ακατάλληλες συνθήκες”, τονίζεται στο πόρισμα.
 
“Ποσότητα 0,6mg/l αλκοόλ ανιχνεύτηκε στο αίμα του αρχηγού της αεροπορίας, στρατηγού Αντρέι Μπαζίκ”, τόνισε η Τατιάνα Ανοντίνα.

Το πόρισμα της Ρωσίας είναι μονόπλευρο και εντελώς απαράδεκτο, δήλωσε από τη Βαρσοβία δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε