Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η ΠΓΔΜ αμφισβητεί το ΝΑΤΟ με αφορμή το θέμα της ονομασίας

Αντιπαράθεση για αμφιλεγόμενες αναφορές του νέου πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ. – Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε στα Σκόπια, σχετικά με αμφιλεγόμενες αναφορές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Μάρτιν Τρένεφσκι, ότι θα αμφισβητήσει την αρχή της ομοφωνίας και της αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ. Οι αναφορές του Τρενέφσκι έχουν να κάνουν με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι, να μην επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μέχρι την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, (SDSM), ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να αποσύρει τον κ.Τρένεσφσκι από πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του φανερώνουν αντι-νατοϊκή διάθεση και πλήρη άγνοια του τρόπου λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τοποθέτηση του κ. Τρένεφσκι αποκλίνει από τον βασική δέσμευση και στόχο που είναι η ενσωμάτωσή της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και πλήτει τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλυψε το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί από το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όπως γράφει μέρος του Τύπου των Σκοπίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για τις αναφορές αυτές του νέου πρέσβη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι, «Η πλατφόρμα δράσης που παρουσίασε ο κ. Μάρτιν Τρένεφσκι, εξέπληξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτή φαίνεται πως αντιβαίνει στις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, με τις οποίες επιβεβαιώνεται ο στρατηγικός στόχος της Μακεδονίας σχετικά με την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ. Η Πρεσβεία έλαβε οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις του κ. Τρένεφσκι”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε