Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η πιο αμφιλεγόμενη δικηγόρος στο πλευρό του «μακελάρη» της Αριζόνα

Είναι 58 ετών. Θεωρείται από τις πιο πετυχημένες δικηγόρους όμως και η πιο αμφιλεγόμενη. Οι αρχές της Αριζόνα την όρισα ως συνήγορο υπεράσπισης του “μακελάρη” της Αριζόνα.

Η δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει τον Τζάρεντ Λόφνερ στη δίκη που θα ξεκινήσουν εναντίον του οι αμερικανικές αρχές είναι η 58χρονη ποινικολόγος Τζούντι Κλαρκ. Δεδομένης της άρνησης του ενόπλου να συνεργαστεί, άρα και να αναζητήσει συνήγορο υπεράσπισης, οι Αρχές της Αριζόνα ανέθεσαν την εκπροσώπησή του στη γνωστή δικηγόρο του Σαν Ντιέγκο, η οποία θεωρείται ειδήμονας στην υπεράσπιση ανθρώπων με κατηγορητήριο όπως αυτό που βαρύνει την περίπτωση τουΛόφνερ.
 
Η κυρία Κλαρκ είναι γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες διότι στο παρελθόν ανέλαβε την υπεράσπιση δύο γνωστών τρομοκρατών: κατ΄ αρχάς του Τίμοθι Μακβί, ακροδεξιού μιλιταριστή, ο οποίος είχε τινάξει στον αέρα κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα το 1995 προκαλώντας τον θάνατο 168 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλών μικρών παιδιών· και κατόπιν του Τεντ Καζίνσκι, του διαβόητου «Γιουναμπόμπερ», ο οποίος δολοφόνησε τρεις ανθρώπους και ακρωτηρίασε 23 μέσω παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε διάστημα 20 ετών. Ο μεν Μακβί εκτελέστηκε, ο δε Καζίνσκι εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα να ζητήσει χάρη.
 
Η κυρία Κλαρκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Ασβιλ της (συντηρητικής) Βόρειας Καρολίνας από (εξίσου υπερσυντηρητικούς) γονείς που συνδέονταν πολιτικά με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ωστόσο διέκοψε κάθε δεσμό που είχε με τον υπερσυντηρητικό χώρο όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πέθανε ο αδελφός της Μαρκ από ΑΙDS στην ηλικία των 31 ετών. Τότε ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας, ο Τζέσε Χελμς, έστειλε ένα εμπαθές γράμμα στην οικογένεια Κλαρκ, γράφοντάς τους ότι «ο Μαρκ έπαιζε καθημερινά “ρώσικη ρουλέτα” με τη σεξουαλική του δραστηριότητα», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την ομοφυλοφιλική ταυτότητα του εκλιπόντος. Η μητέρα της, Πάτσι Κλαρκ, τότε ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον του κ. Χελμς, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επανεκλογή του ως γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας. Στην 30ετή της καριέρα η αμερικανίδα ποινικολόγος έχει τη φήμη ότι αναλαμβάνει περιπτώσεις κατηγορουμένων η αθώωση των οποίων αρχικά φαντάζει αδύνατη. Και όμως στο τέλος λόγω των ξεχωριστών δικανικών της ικανοτήτων καταφέρνει να τις φέρει εις πέρας.
 
«Η Τζούντι Κλαρκ είναι αμφιλεγόμενη γιατί συνηθίζει να αναλαμβάνει δικαστικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Ωστόσο είναι πιστή υπηρέτης του νόμου και εξαιρετικός στρατηγικός νους» δηλώνει ο Τζέραλντ Γκολντστάιν, συνάδελφος και προσωπικός φίλος της κυρίας Κλαρκ εδώ και πολλές δεκαετίες.
 
Η ίδια η 58χρονη δικηγόρος δεν έχει εκφραστεί ακόμη δημοσίως σχετικά με την υπόθεση, αλλά, όπως επισημαίνουν αμερικανοί αναλυτές, θα αναλάβει την υπεράσπιση του Λόφνερ επειδή κυρίως και πρωτίστως αντιτίθεται στη θανατική ποινή, η οποία είναι πολύ πιθανόν ότι θα του επιβληθεί. «Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια δικηγόρο με ξεχωριστή ικανότητα στο να απαλλάσσει τον πελάτη της από κάθε πιθανότητα να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή» τονίζει ο δικηγόρος Κουίν Ντένβιρ, συνεργάτης της κυρίας Κλαρκ στην υπόθεση του «Γιουναμπόμπερ», καταλήγοντας ότι «με τις στρατηγικές της κινήσεις εξασφαλίζει στον πελάτη της την ποινή της ισόβιας κάθειρξης».
 
 
Πηγή: “Το Βήμα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε