Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για την Μέρκελ

Όσο και να κοιτάει η Άγκελα κανείς δεν φαίνεται να έρχεται. Ούτε η δημοτικότητα της ούτε οι υποστηρικτές της. ΦΩΤΟ REUTERS
Όσο και να κοιτάει η Άγκελα κανείς δεν φαίνεται να έρχεται. Ούτε η δημοτικότητα της ούτε οι υποστηρικτές της. ΦΩΤΟ REUTERS
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η γερμανίδα καγκελάριος στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας της

 

Η Ανγκελα Μέρκελ περνά ίσως τη δυσκολότερη φάση της πολιτικής της καριέρας. Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Τα βασικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας είναι οι συγκρούσεις μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών, η μείωση του κύρους της διεθνώς λόγω της «εθνικιστικής» στάσης της στην οικονομική κρίση και η μείωση του κύρους της στο ίδιο της το κόμμα.
 
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών- ιδίως ύστερα από την πανωλεθρία στις εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία- προστέθηκαν οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων συνεργατών της κυρίας Μέρκελ: του πρωθυπουργού της Εσσης Ρόλαντ Κοχ και του προέδρου της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ. «Εχει χάσει την παλιά της ρέντα» λέει αναλυτής. «Από την ημέρα που επανεξελέγη καγκελάριος, τον Σεπτέμβριο του 2009, δεν έχει δει άσπρη μέρα».
 
Η «γρουσουζιά» αυτή αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτήν, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν τώρα μόλις το 30% των ψήφων, έχουν δηλαδή το χειρότερο ποσοστό από το καλοκαίρι του 2006. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που από το 14,6% στις εκλογές του 2009 παίρνουν τώρα 7%. 

Στη βάση των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων, λοιπόν, τα δύο κυβερνητικά κόμματα συγκροτούν τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας (37%). Το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν στα ίδια (26%) αποτελεί ισχνή παρηγοριά. Μαζί με τους Πράσινους (16%) και το κόμμα Αριστερά (13%) η κεντροαριστερή αντιπολίτευση διαθέτει έτσι το 55% των ψήφων. 

«Είναι η απάντηση των ψηφοφόρων στην αδυναμία της Μέρκελ να δώσει λύση στα τρέχοντα καυτά προβλήματα» λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου Μάνφρεντ Γκίλνερ. «Η αντίδραση στο χαμηλό ηγετικό προφίλ της». Όλα δείχνουν πάντως ότι έπονται και χειρότερα. «Η τύχη του συνασπισμού θα κριθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας» προβλέπει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Χορστ Ζεχόφερ.

 
Η κρίσιμη ημερομηνία είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν η κυβέρνηση θα συνεδριάσει στο παλάτι Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, για να θέσει τις βάσεις για τον προϋπολογισμό του 2011. Το σχέδιο του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει βέβαια επτασφράγιστο μυστικό. Γνωστό είναι μόνο ότι θα προτείνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική. 

Η αφετηρία είναι το συνεχώς διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που επίσημα ξεπερνά το 1,6 τρισ. ευρώ, ανεπίσημα προσεγγίζει όμως τα 8 τρισ. Στο στόχαστρο είναι οι δρακόντειες περικοπές στον κοινωνικό τομέα, που θα υπερβούν στο πολλαπλάσιο εκείνες της Αgenda 2010 του 2003 υπό την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρτ Σρέντερ. Το νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», αν όντως αποφασιστεί, θα αλλάξει ριζικά, ως λέγεται, όχι μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

 
Μόνο που η έγκριση του στόχου δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αντιτίθενται κατηγορηματικά στην επιβολή νέων φόρων που προτείνει ο κ. Σόιμπλε. «Αν ο Σόιμπλε επιμείνει σε αυτούς, αποχωρούμε από την κυβέρνηση» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε. Καβγάς έχει ξεσπάσει και μεταξύ πολλών Χριστιανοδημοκρατών υπουργών, έκαστος εκ των οποίων δεν θέλει να μειωθούν οι δαπάνες του προς όφελος άλλων. «Ο καθένας εναντίον όλων» λέει αναλυτής. «Και όλοι εναντίον της κυρίας Μέρκελ,η οποία δεν παίζει προς το παρόν όχι μόνο ηγεμονικό αλλά ούτε καν ηγετικό ρόλο».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε