Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Όταν ο γιος λέει το τελευταίο αντίο στον πατέρα του, δεν είναι είδηση. Όταν όμως πρόκειται για τον διάδοχο του… θρόνου, τότε όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί.

Έτσι κι αλλιώς, οι σοκαρισμένοι από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ Βορειοκορεάτες έχουν πάρει… εντολή να παρατηρούν τον γιο του εκλιπόντα ηγέτη τους, Κιμ Γιονγκ Ουν, που κληρονόμησε την εξουσία.

Ο νεαρός, που κάνεις δεν ξέρει πόσων ετών είναι ακριβώς, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Και την έκανε όταν πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στη σορό του πατέρα του, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους κομματικούς αξιωματούχους.

Και φυσικά, όλα αυτά καλύφθηκαν από την κρατική τηλεόραση λεπτό προς λεπτό. «Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ-ουν προσήλθε ενώπιον της σορού του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-ιλ συνοδευόμενος από εκπροσώπους τους κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους»
Την ώρα που οι σκηνές του απλού κόσμου να κλαίει γοερά για το θάνατο του Κιμ κάνουν το γύρο του κόσμου, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθυμίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ-ιλ επιφύλαξε την “επίγεια κόλαση” για τον λαό του.

Ανάμεσα στον λιμό, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και τις μαζικές εκτελέσεις, το σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο Κεν Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch.

Ο “αγαπημένος ηγέτης” (όπως ήταν το προσωνύμιό του) αφήνει πίσω του μία χώρα σε οικονομικό μαρασμό, που πλήττεται από φονικό λιμό και σοβαρές και μόνιμες ελλείψεις ειδών διατροφής. Το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θεωρούνται αντιφρονούντες βρίσκονται στις φυλακές.

Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δήλωσε από την πλευρά του ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ-ουν, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εκκαθαρίσεων που περιλαμβάνει την πιθανή εκτέλεση εκατοντάδων αξιωματούχων.

Αγωνία σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ιαπωνία
Η αλλαγή εξουσίας στην Πιονγιάνγκ έχουν προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό σε Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ήδη τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με δήλωση του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Οσάμου Φουτζιμούρα, θα εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στο βορειοκορεάτικο ζήτημα. Το θέμα είναι ποια θα είναι η επίσημη θέση του νέου καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Βόρεια Κορέα την προοπτική της συνεργασίας εάν λάβει μέτρα προς την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περιμένουν σύντομα κινήσεις από την Πιονγιάνγκ που βρίσκεται σε μακρά περίοδο πένθους.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ένας δυνάστης bon viveur

Κιμ Γιονγκ-Ουν: Ο 27χρονος που γίνεται… ηγέτης!

Σαν να έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο – Κορέα, ένα έθνος σε πένθος

Πέθανε ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιογκ-Ιλ

Η Ν. Κορέα σε συναγερμό μετά το θάνατο του Κιμ – Ανησυχία στη Δύση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε