Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Λίμα του Περού

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Λίμα του Περού

Μία πρώην εκπαιδευτικός και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σουζάνα Βιγιαράν, ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πρωτεύουσα του Περού.

Είναι επίσης η πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια, που η Λίμα περνά στον έλεγχο των κομμάτων της αριστεράς, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της 61χρονης Σουζάνα Βιγιαράν.

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε διατελέσει υπουργός με αρμοδιότητα τη θέση της γυναίκας στο διάστημα 2000-1001 και είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2006. Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, η Βιγιαράν είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας την Λούρδες Φλόρες, μία εξέχουσα προσωπικότητα της περουβιανής δεξιάς.

Η Βιγιαράν εξελέγη υποσχόμενη την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας για να είναι “μία πόλη για όλους”, η “μεγάλη πόλη του Ειρηνικού”, όπως ανέφερε στις προεκλογικές ομιλίες της. Αναλαμβάνει ωστόσο μία πόλη με 8-9 εκατομμύρια κατοίκους, που ο πληθυσμός της αυξάνεται διαρκώς λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, δημιουργώντας ασφυκτικά προβλήματα κυρίως στην περιφέρειά της. Η Βιγιαράν υποσχέθηκε ότι ο κάθε πολίτης “θα έχει το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς αποκλεισμούς”, αλλά θα πρέπει να επιλύσει βασικά προβλήματα, όπως η βία και οι συγκοινωνίες, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε