Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Μαδρίτης

Πρώην πρώτη κυρία της χώρας. 58 ετών και έτοιμη να αναλάβει μία από τις πιο χρεοκοπημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Την Μαδρίτη.

Η σύζυγος του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η 58χρονη Άνα Μποτέγια, έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Μαδρίτης, με “οδικό χάρτη” –μεσούσης της οικονομικής κρίσης– τη μείωση του τεράστιου χρέους της πρωτεύουσας (άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ).

 Η Άνα Μποτέγια, πρώην υπεύθυνη για τις περιβαλλοντικές υποθέσεις του δήμου από το 2007 και δεύτερη στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Κόμματος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία με τις 31 ψήφους του κόμματός της.

    Αντικαθιστά τον Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε από το 2003, όταν ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

    Δεξιότερη από την πολιτική γραμμή που πρεσβεύει ο Ραχόι, η νέα δήμαρχος δεσμεύεται να μειώσει τα ελλείμματα και το χρέος της Μαδρίτης, τα οποία αυξήθηκαν μετά την ισχυρή πολιτική βελτίωσης υποδομών που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το πρόσωπο της πρωτεύουσας.

    “Έχουμε ήδη πετύχει σημαντικό έλεγχο των οικονομικών του δήμου και σημαντική μείωση του χρέους. Στο τέλος του τρέχοντος οικονομικούς έτους το χρέος θα ανέλθει σε 6.377 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι σχεδόν επτά δισεκατομμυρίων στα τέλη του 2010, δήλωσε η Μποτέγια στην ομιλία μετά την ορκωμοσία της παρουσία έξι υπουργών.

    “Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των εσόδων και δαπανών στο προσεχές οικονομικό έτος”, τόνισε.

    “Θα μειώσουμε επίσης κατά 3,112 δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος του δήμου έως το 2016”.

    Η Μποτέγια παντρεύτηκε τον Αθνάρ το 1977 και απέκτησαν τρία παιδιά. Ο Αθνάρ διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1996 και 2004.

    Όταν το 2003 άρχισε να εργάζεται στη δημαρχία της Μαδρίτης, η Μποτέγια έγινε γνωστή σε όλη την Ισπανία για αρκετές δηλώσεις της.

    “Οι γάμοι μεταξύ των ομοφυλοφίλων ουδέποτε θα είναι ίσοι με τους γάμους μεταξύ των ετεροφυλόφιλων, όπως δύο μήλα γεννούν ένα άλλο μήλο και ένα μήλο με ένα αχλάδι δεν γεννούν ποτέ ένα άλλο μήλο”, είχε δηλώσει το 2004.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε