weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας | Newsit.gr
Η Ντίλμα Ρουσέφ πανηγυρίζει τη νίκη της. ΦΩΤΟ REUTERS
Η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ επέκρινε σήμερα τον προστατευτισμό που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου και τον συναλλαγματικό πόλεμο που κατά την ίδια βρίσκεται σε έξαρση.
 
Ο προστατευτισμός αυτός «εμποδίζει τα φτωχώτερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», τόνισε η Ρούσεφ στην πρώτη, επινίκια, ομιλία της.
 
«Είμαστε εξίσου αντίθετοι στον συναλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε η ίδια, την ίδια στιγμή που η Βραζιλία πλήττεται από την υπερτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του ρεάλ, η οποία έχει μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα.
 
Ένεκα της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία τω αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται του λοιπού να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρούσεφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα».
 
«Απεναντίας, θα υπερασπισθούμε τα μεγάλα ανοίγματα στις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.
 
Η 62χρονη οικονομολόγος έκανε έκκληση για την θέσπιση «ακόμη πιο διαφανών και πιο φρόνιμων κανόνων για να ανακτηθεί ο έλεγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περιορίζοντας την αλόγιστη κερδοσκοπία, η οποία ενισχύει την αβεβαιότητα των κεφαλαίων και των νομισμάτων».
 
Η διάδοχος και εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λουΐζ Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα κέρδισε με μεγάλη διαφορά 56% έναντι 44% τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Ζοζέ Σέρα.
 
Ο ηττημένος Ζοζέ Σέρα συνεχάρη αργά χθες βράδυ την εκλεγείσα αντίπαλό του Ντίλμα Ρούσεφ και της ευχήθηκε να δουλέψει «για το καλό» της χώρας, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα του.
 
«Πάλαιψα με πολλή υπερηφάνεια για την προεδρία της Δημοκρατίας», τόνισε ο 68χρονος Σέρα, ο οποίος ευχαρίστησε τα «43,6 εκατ. Βραζιλιάνων» που ψήφισαν υπέρ του.
 
«Για όσους μας φαντάζονται ηττημένους, τους διαμηνύουμε πως μόλις αρχίσαμε τον πραγματικό αγώνα», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης του κρατιδίου του Σάου Πάουλο, του πιο πλούσιο και πιο πυκνοκατοικημένου της χώρας.
 
 
Ποιά είναι η Ντίλμα Ρούσεφ
 
Οι οπαδοί της, αποκαλούν την κυρία Ντίλμα Ρούσεφ «Σιδηρά Κυρία», τόσο γιά το «φορτωμένο» προσωπικό πρόγραμμά της, όσο και γιά την ικανότητά της να δουλεύει πολύ… Κι η «Σιδηρά Κυρία» καλείται, πλέον, να κυβερνήσει τη Βραζιλία, πρώτη γυναίκα πρόεδρός της, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου 2011.
 
Υποψήφια του «Κόμματος των Εργατών», η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας όπως υποστηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές, «θα μπορούσε να υπερτερήσει του αντιπάλου της, πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Ζοζέ Σέρα, από τον πρώτο κιόλας γύρο της αναμέτρησης, την 3η Οκτωβρίου»… Εμποδίστηκε όμως σε αυτόν τον «στόχο», επειδή ενόχλησε τότε πολλούς εκλογείς η δέσμευσή της, «να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις».
 
Λαμβάνει γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, επικρίνει με δριμύτητα –δημόσια– υπουργούς, αυτά είναι ακόμα δύο από τα χαρακτηριστικά του πολιτικού ‘προφίλ’ της «Ντίλμα», όπως οι συμπατριώτες της, ακριβώς, την προσφωνούν…
 
Οικονομολόγος από την πλευρά των σπουδών της, η ίδια έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας, πρόσφατα όμως έφθασε να είναι η «δεύτερη στην ιεραρχία» στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και από τη θέση της αυτή είναι που βοήθησε –αποφασιστικά– στην υλοποίηση πολλών κρίσιμων επενδύσεων στις υποδομές σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας.
 
Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα.
 
Σε νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία. Συνελήφθη, μάλιστα, στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού στη φυλακή, την άφησαν ελεύθερη. Ποτέ δεν υπέκυψε, ούτε κατέδωσε, στα βασανιστήρια, στα οποία τήν υπέβαλαν κατά την δίχρονη κράτησή της.
 
Τέλεσε δύο γάμους κι είναι σήμερα ‘χωρισμένη’. Εχει μία κόρη, την Πάολα ενώ, εδώ και πολύ λίγο καιρό, έγινε και γιαγιά…

#TAGS MM