Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης Μόντι – Άκαρπη η συνάντηση με τα συνδικάτα

ΦΩΤΟ REUTERS

Αντιμέτωπος με τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση με τα συνδικάτα.

Η εβδομάδα ξεκινά με τρίωρες στάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil, Cisl και Uil, ενώ θα ακολουθήσει, την επόμενη εβδομάδα στις 19 του μήνα, γενική απεργία στο Δημόσιο.

Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ένα ακόμη σοκ για την ιταλική κοινωνία. Τόσο μεγάλο, μάλιστα, που «ανάγκασε» ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο απεργιακό μέτωπο μετά από πολλά χρόνια.

Στα κύρια αιτήματα των ιταλικών συνδικάτων, συμπεριλαμβάνονται η πιο εντατική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η άμεση επανασύνδεση των συντάξεων με την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού και η πάγια θέση να μην ξεπεραστεί το όριο των 4- χρόνων εισφορών, για την παροχή πλήρους σύνταξης.

Όμως η συνάντηση που είχε, το βράδυ της Κυριακής, ο Μάριο Μόντι, με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, δεν είχε αποτέλεσμα, γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να πείσει τους συνδικαλιστές και επανέλαβε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πνεύμα κοινωνικής ισότητας.

«Αν τα μέτρα δεν αλλάξουν, τα συνδικάτα θα πρέπει να ετοιμαστούν να κατέβουν σε πολεμικό πεδίο», είπε ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφφαέλε Μπονάννι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μόντι, κατά την διάρκεια της συνάντησης φέρεται να τόνισε ότι «οι αγορές παρακολουθούν συνεχώς την Ιταλία και η χώρα, κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει την ζήτηση για τα ομόλογα του δημοσίου, προσπαθώντας, παράλληλα, να μειώσει τα επιτόκια».

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι λίγο πιο δραματική και επαναλαμβάνει πως «η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», όμως συμπληρώνει ότι «εισακούσθηκαν με προσοχή οι θέσεις του κοινοβουλίου και των συνδικάτων και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές προθέσεις».

Η κυβέρνηση Μόνι προσπαθεί να «περάσει» διορθωτικές τροποποιήσεις στον τομέα της προγραμματισμένης αύξησης των συντάξεων και του φόρου ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, θα επιχειρήσει να επιτύχει αύξηση στο όριο της αυτόματης προσαρμογής στον πληθωρισμό, από τα 960 ευρώ μηνιαίων απολαβών, που προβλεπόταν αρχικά, στα 1.400 ευρώ.

Όσο για τον φόρο ακινήτων, ο στόχος είναι βαθμιαία εφαρμογή του. Όποιος έχει, δηλαδή, στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι, να πληρώνει ένα πολύ περιορισμένο τέλος. Για να εγκριθούν, ωστόσο, αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να εξευρεθούν σίγουροι, εναλλακτικοί πόροι ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κλάματα ανακοίνωσε το «πάγωμα» στις συντάξεις η υπ. Εργασίας της Ιταλίας (video)

Ιταλία: Τρομοκρατικό χτύπημα σε εταιρεία που μαζεύει χαράτσια

Η τρόικα στην Ιταλία – Μνημόνιο και 400 δισ. (!) δάνειο για να μην καταρρεύσει

Μάριο Μόντι: “Εργαζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε