Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η πρώτη νίκη των Αγανακτισμένων κατά του Πούτιν

ΦΩΤΟ REUTERS

Όχι μόνο οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις καλύφθηκαν και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε έρευνα για το αν έγινε νοθεία στις εκλογές!

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου έκαναν το γύρω του κόσμου. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δε μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από κανέναν. Ούτε καν από τα κρατικά ΜΜΕ, που πέρα από κάθε προσδοκία, κάλυψαν εκτενώς τις κινητοποιήσεις.

Βράδυ Σαββάτου κι ένα από τα κανάλια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, το Pervyi Kanal, ξεκίνησε το δελτίο του με θέμα για τη διαδήλωση στη Μόσχα, όπου συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 80.000 πολίτες (25.000 κατά την αστυνομία), ενώ προβλήθηκαν επίσης πλάνα των συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, το κανάλι NTV, που ελέγχεται από την κρατική Gazprom είχε κάνει λόγο για “δεκάδες χιλιάδες” διαδηλωτές που “δεν θέλουν επανάσταση, αλλά δίκαιες εκλογές, που είναι το καλύτερο φάρμακο κατά των επαναστάσεων”.

Τις προηγούμενες μέρες, η δημόσια τηλεόραση είχε σχεδόν σιωπήσει για τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών.

Πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται η κυριότερη ειδησεογραφική ιστοσελίδα gazeta.ru, δήλωσε πως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε την εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύψουν την κινητοποίηση. Ήταν η πρώτη νίκη των Αγανακτισμένων της Ρωσίας εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δεύτερη ήρθε όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή να γίνει αναθεώρηση όλων των εκθέσεων από τα εκλογικά τμήματα, για να διαπιστωθεί αν έγινε νοθεία ή όχι. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι εκλογές, κύριο αίτημα των διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του Πούτιν – Δείτε φώτο και βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε