Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ραδιενέργεια “τρώει” τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Τι κι αν ο ίδιος πήγε, με καθυστέρηση εβδομάδων, στις πληγείσες περιοχές, τίποτα δεν μπορούσε να ανατρέψει την ήττα στις εκλογές της Κυριακής.
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν, ο οποίος την Κυριακή είδε το κόμμα του να χάνει περίπου 70 έδρες στις τοπικές εκλογές. Στη Φουκουσίμα, ένα μήνα μετά την καταστροφή, η επιχείρηση απόρριψης στη θάλασσα ραδιενεργού ύδατος ολοκληρώνεται και επόμενο βήμα είναι η μεταφορά μολυσμένου νερού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο.
 
Ο Ναότο Καν δεσμεύθηκε ότι το κράτος δεν θα εγκαταλείψει τους σεισμόπληκτους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
 
«Η κυβέρνηση, με όλη της τη δύναμη, θα συνεργαστεί μαζί σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ» υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους κατοίκους της πόλης Ισινομάκι. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί «όσο πιο γρήγορα γίνεται» προκειμένου να βρουν μόνιμη στέγη οι 150.000 άνθρωποι που μένουν σε πρόχειρα καταφύγια –εκ των οποίων οι 15.000 είναι κάτοικοι της πόλης Ισινομάκι.
 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τους πολίτες που ασχολούνται με την αλιεία, λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν στις δουλειές τους σύντομα. Εκτός από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε σε επιχειρήσεις αλιείας το τσουνάμι, τεράστιο πλήγμα προκάλεσε και η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
 
Στις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι μηχανικοί ετοιμάζονται να σταματήσουν την επιχείρηση απόρριψης ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό και να ξεκινήσουν τη μεταφορά του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο. Η επιχείρηση απόρριψης του μολυσμένου νερού στη θάλασσα επικρίθηκε έντονα από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
 
Ο Ναότο Καν ζήτησε συγγνώμη για τη λιγοστή ενημέρωση που υπήρχε αναφορικά με το πυρηνικό ατύχημα.
 
 
Η “ραδιενέργεια” τρώει και τον Καν!
 
 
Σύμφωνα με το Reuters, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) υπέστη σφοδρή ήττα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας περίπου 70 έδρες. Το ήδη αρνητικό κλίμα για τον Ναότο Καν επιβάρυναν οι ατυχείς, κατά πολλούς, χειρισμοί της τραγωδίας, που χτύπησε τη χώρα στις 9 Μαρτίου.
 
Δεδομένου ότι η πυρηνική κρίση δεν έχει κοπάσει, θεωρείται απίθανο το να οδηγηθεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε παραίτηση. Σε περίπτωση, όμως, που υποβάλει την παραίτησή του όταν η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο τεθεί υπό έλεγχο, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συνεργασία με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
 
Η συνεργασία των δύο κομμάτων κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, καθώς κρίνεται ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ιαπωνία ο σεισμός και το τσουνάμι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε