Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ρωσία βάζει πωλητήριο στην Aeroflot!

Το ρωσικό κράτος σκοπεύει να πουλήσει σχεδόν όλες τις μετοχές που διαθέτει στην Aeroflot, ώστε να μειωθεί η κρατική παρέμβαση στον τομέα αλλά και γενικότερα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Θα καταστήσουμε διαθέσιμο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μετοχών. Θέλουμε να εκχωρήσουμε τον έλεγχο της επιχείρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Η προσφορά θα γίνει μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια λόγω του μεγέθους της Aeroflot και της εργασίας που απαιτείται για την εκτίμηση των διαθεσίμων πόρων της, πρόσθεσε. Σήμερα το ρωσικό κράτος κατέχει ποσοστό 51% στην εταιρία.

Ο Κούντριν κατονόμασε επίσης την εταιρία Sovkomflot, η οποία λειτουργεί έναν εμπορικό μεταγωγικό στόλο αεροσκαφών, ως την επόμενη που θα ιδιωτικοποιηθεί. Άλλες εταιρίες οι οποίες θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα επιχειρούν στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μεντβέντεφ ελπίζει να προχωρήσει στην πώληση μετοχών κρατικών επιχειρήσεων αξίας 30 δισ. δολαρίων ως το 2014.

Σε διάσκεψη επενδυτών στα μέσα Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε να υπάρξει μια επιθετική εκστρατεία ιδιωτικοποιήσεων και μείωση της «υπερβολικής» συμμετοχής του κράτους στην οικονομία.

Επέκρινε τον κυρίαρχο ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων στη Ρωσική οικονομία, λέγοντας πως η κρατική ιδιοκτησία σε πάρα πολλές επιχειρήσεις λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

Η Aeroflot τη σοβιετική εποχή ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στη Ρωσία, διαθέτοντας περίπου 100 αεροσκάφη για πτήσεις από και προς 50 εγχώριους και διεθνείς προορισμούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε