Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Σεγκολέν αιφνιδιάζει..Θέλει να γίνει πρόεδρος

Η Σεγκολέν αιφνιδιάζει..Θέλει να γίνει πρόεδρος
Μήνες τώρα έπαιζε το χαρτί της ενότητας και της ταπεινοφροσύνης. Και ξαφνικά, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας πρώτη πως θα διεκδικήσει το σοσιαλιστικό χρίσµα για τις προεδρικές εκλογές του 2012.
 

Ο αιφνιδιασµός όµως δεν σταµάτησε εκεί: ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ρουαγιάλ προσέφερε στον Ντοµινίκ Στρος-Καν το (δεύτερο) πόστο του πρωθυπουργού…
 
Η 57χρονη πολιτικός που ηττήθηκε στις εκλογές του 2007 από τον Νικολά Σαρκοζί ανήγγειλε την υποψηφιότητά της σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη σε δύο επαρχιακές εφηµερίδες. Σύµφωνα µάλιστα µε τη «Monde», ενηµέρωσε σχετικά το περιβάλλον της µόλις δύο ώρες πριν από την κυκλοφορία τους.
 
«Σκέφτηκα και διαβουλεύτηκα επί µακρόν. Ηρθε η ώρα να προχωρήσω µε σαφήνεια και απλότητα. Γνωρίζω εκ πείρας πως δεν αρκούν µερικοί µήνες για προετοιµασία και συσπείρωση» δήλωσε η Ρουαγιάλ.
 
Οι εσωκοµµατικέςεκλογές των Σοσιαλιστών έχουν προγραµµατιστεί για το επόµενο φθινόπωρο και όσοι επιθυµούν να διεκδικήσουν το χρίσµα έχουν περιθώριο έως τον Ιούνιο προκειµένου να δηλώσουν επισήµως υποψηφιότητα. Μόλις την περασµένη εβδοµάδα, η Μαρτίν Οµπρί, η γ.γ. των Σοσιαλιστών, διαβεβαίωνε πως οι τρεις προσωπικότητες που µήνες τώρα εµφανίζονται να διεκδικούν τελικά το χρίσµα – η ίδια, η Ρουαγιάλ και ο Ντοµινίκ ΣτροςΚαν, ο επικεφαλής του ∆ΝΤ – θα προτείνουν «µια υποψηφιότητα πραγµατικά ενωτική.
 
Οχι ο ένας εναντίον του άλλου, όχι η µία εναντίον της άλλης». Από την πλευρά της, η Ρουαγιάλ είχε υποσχεθεί να µην υποκύψει σε «άκαιρες αναγγελίες» και να µην κάνει τίποτε χωρίς να µιλήσει προηγουµένως µε την Οµπρί και τον Στρος-Καν. «Θα σας πω ό,τι λέω σε όλους» είπε πρόσφατα ο τελευταίος στο γερµανικό περιοδικό «Stern»: «Θα ολοκληρώσω τη θητεία µου ως διευθύνων σύµβουλος του ∆ΝΤ. Και η θητεία λήγει το 2012», περίπου έξι µήνες µετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
 
Ο Στρος-Καν ήθελε προφανώς να διατηρήσει το σασπένς – και τον έλεγχο των εξελίξεων. Η Ρουαγιάλ όµως τις προκατέλαβε. «Αν ο Ντοµινίκ δεν επιστρέψει [στη Γαλλία], είναι χρέος µου ως υποψήφια στις προκριµατικές εκλογές να πω πως αν εκλεγώ πρόεδρος, ο Ντοµινίκ θα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός, ο καλύτερος αρχηγός κυβέρνησης, ο καλύτερος άνθρωπος για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας» δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθµό.
 
Η κίνησή της, επισηµαίνει η «Monde», παραπέµπει σε παρτίδα πόκερ – είναι ευφυής και παράλληλα παρακινδυνευµένη.
 
Η Σεγκολεν Ρουαγιάλ, που δεν έκρυψε ποτέ την επιθυµία της να πάρει το 2012 τη ρεβάνς από τον Σαρκοζί, προκαλεί τώρα τους εσωκοµµατικούς αντιπάλους της να δείξουν τα χαρτιά τους.
 
Μόνο που οι αντίπαλοί της φαίνεται να κρατούν καλύτερα χαρτιά: πρόσφατη δηµοσκόπηση έδειξε πως µόνον ένα 14% των Γάλλων που ψηφίζουν Σοσιαλιστές επιθυµούν να (ξανα)δουν τη Σεγκολέν υποψήφια για την προεδρία· το αντίστοιχο ποσοστό για τον Στρος-Καν είναι 41%. Αλλη δηµοσκόπηση έδειξε πως αν διεξάγονταν σήµερα προεδρικές εκλογές, ο Στρος-Καν θα συνέτριβε τον Σαρκοζί αποσπώντας το 62% των ψήφων· η Ρουαγιάλ θα κέρδιζε οριακά µε το 52%.
 
Λίγο περισσότερο… πιπέρι στη γαλλική πολιτική σκηνή ήρθε να ρίξει διπλωµατικό τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks: Μάιος του 2006, ένας χρόνος πριν από τις προεδρικές εκλογές. Στρος-Καν και Ρουαγιάλ είναι ακόµα συνυποψήφιοι για το σοσιαλιστικό χρίσµα. Σε συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι, ο Στρος-Καν χαρακτηρίζει «συλλογική παραίσθηση» τη δηµοτικότητα της Ρουαγιάλ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις.
 
«Ο Στρος-Καν είναι ίσως ο πιο ικανός των σοσιαλιστών υποψηφίων», διαµηνύει στην Ουάσιγκτον ο πρεσβευτής, όµως «του λείπει ο ζήλος που θα µπορούσε να τον ωθήσει στη νίκη». Ο αµερικανός αξιωµατούχος µεταφέρει στη βάση του και τα συναισθήµατα της Ρουαγιάλ έναντι των ΗΠΑ: «Κατέστησε σαφές πως δεν απορρίπτει την αµερικανική λαϊκή κουλτούρα, παρακολουθεί µάλιστα τις “Νοικοκυρές σε Απόγνωση”».
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε