Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο το συντομότερο δυνατό”

Απο τους πανηγυρισμούς στο Κόσοβο ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι καλεί το Βελιγράδι να συνεργαστεί και να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι το Κόσοβο δεν παραβίασε κανέναν νόμο ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του θα “προσγειώσει” τη Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καλώντας το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την πρώην επαρχία του και να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας.

“Η καλύτερη επιλογή για τη Σερβία είναι να αναγνωρίσει το Κόσοβο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν και να αλληλοβοηθηθούν για να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση”, δήλωσε ο Θάτσι από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πρίστινα, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου απομάκρυνε όλα τα εμπόδια για την αναγνώριση του Κοσόβου από τις μέχρι σήμερα επιφυλακτικές χώρες.”Δεν υπάρχουν πλέον άλλοι λόγοι για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου”, είπε.

Μέχρι στιγμής, 69 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ενώ περίπου 120 δεν το έχουν πράξει.

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα βρίσκεται στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Σέρβοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να ζητήσουν από τον ΟΗΕ την έκδοση ψηφίσματος με αίτημα νέο γύρο συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσόβου.Αλλά οι κοσοβάροι ηγέτες, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαντούν ότι δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση πέραν των διπλωματικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νέα αιτήματα για αυτονόμηση μπορεί να φέρει η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε