Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Σικελία “βόμβα” στα θεμέλια της ιταλικής οικονομίας

Η Σικελία “βόμβα” στα θεμέλια της ιταλικής οικονομίας

Ο Λο Μπέλο ζήτησε την επίσημη παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Σικελίας, η κατάσταση της οποίας παρομοιάζεται, από πολλούς παρατηρητές, με εκείνη της Ελλάδας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία με το έλλειμμα της Σικελίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», το Νο 2 της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, Ίβαν Λο Μπέλο, κατήγγειλε ότι «το επίσημο έλλειμμα του νησιού αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, όπως έχει πιστοποιήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά, στην πραγματικότητα, η οικονομική τρύπα μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη».

Πριν από λίγο, η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης με ανακοινωθέν της έκανε γνωστό ότι ο Μάριο Μόντι πρόκειται να αποστείλει γράμμα στον πρόεδρο της Περιφέρειας της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, με το οποίο και θα του ζητά να παραιτηθεί άμεσα από το αξίωμά του.

Η κίνηση αυτή του Μόντι, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αποστολή ειδικού, έκτακτου κρατικού επιτρόπου, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της περιφέρειας αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του.

«Oι λύσεις που θα μπορούσαν να διαφανούν χάρη σε μια παρέμβαση της κυβέρνησης δεν μπορούν να μη συνδεθούν με την κατάσταση της διακυβέρνησης της όλης περιοχής», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Λομπάρντο πρόκειται, ύστερα από αίτημά του, να γίνει δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό, στις 24 Ιουλίου, για μια διεξοδική ανάλυση της κατάστασης.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, Λο Μπέλο, επανήλθε και πάλι στο θέμα, τονίζοντας ότι «το έλλειμμα της Σικελίας πρέπει να ελεγχθεί από εξωτερική, ειδικευμένη εταιρία. Και από την στιγμή που ο επικεφαλής της περιφέρειας δεν παίρνει τη σχετική απόφαση, η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι απαραίτητη».

«Η Σικελία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ιταλική Ελλάδα. Η χώρα μας πρέπει να παρέμβει, αναθεωρώντας, αν χρειάζεται, και τη διοικητική αυτονομία που είχε χορηγηθεί στη Σικελία, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», καταλήγει ο Λο Μπέλο.

Σύμφωνα με τον τύπο τα δύο, μεγαλύτερα προβλήματα της Σικελίας είναι ο υπερβολικά υψηλός αριθμός υπαλλήλων της Περιφέρειας (ξεπερνούν τις 20.000) και οι ύποπτες παρεισφρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος σε δημόσιες εργολαβίες. Μόνον η δράση της μαφίας οδήγησε τις Βρυξέλλες , τις περασμένες ημέρες στο να παγώσουν 600 εκατ. από ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις και στην Ιταλία

Η Moody’s… “υποβάθμισε” τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας

Bank of America: Πιθανότερη η έξοδος από το ευρώ για την Ιταλία παρά για την Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε