Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Σόφια θέλει να καταγγείλει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

Η Σόφια θέλει να καταγγείλει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

Η βουλγαρική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τη Βουλή να καταγγείλει μονομερώς τη διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η σχετική πρόταση του υπουργικού συμβουλίου κατατίθεται στο κοινοβούλιο ύστερα από την ολοκλήρωση της προθεσμίας ενός χρόνου για εγκατάλειψη του έργου κατόπιν σύμφωνης γνώμης όλων των εταίρων, όπως είχε προτείνει η Σόφια στους εταίρους τηςς πριν από δώδεκα μήνες.

Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση επικαλείται τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Εταιρίας Σχεδιασμού, τα οποία έδειξαν, ότι το στρατηγικό έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις συνθήκες της τρικυβερνητικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 στην Αθήνα, όπως υποστηρίζεται.

“Δεδομένων των περιστάσεων, η Βουλγαρία αναλαμβάνει τις σχετικές ενέργειες για την μονόπλευρη διακοπή της συμμετοχής της χώρας στο έργο” προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία μία τέτοια απόφαση της βουλγαρικής Βουλής θα είναι παράνομη σε όλες τις περιπτώσεις” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ίγκορ Ντέμιν, εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας Transneft, η οποία εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στη διεθνή επιχείρηση Transbalkan Pipeline.

Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος αξιωματούχος στις δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, η ιδρυτική συμφωνία της εταιρείας Transbalkan Pipeline προβλέπει δυνατότητα αποχώρησης κάποιου εταίρου μόνο μετά την ολοκλήρωση της φάσης του σχεδιασμού. Δηλαδή, μόνο όταν αρχίσει η εκμετάλλευση του μελλοντικού αγωγού, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσηλωμένη στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε