Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η τέφρα του Κάστρο “συναντήθηκε” με τα λείψανα του Τσε Γκεβάρα

Η τέφρα του Κάστρο “συναντήθηκε” με τα λείψανα του Τσε Γκεβάρα

Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο στην τελευταία του κατοικία συνεχίζει την πορεία της, μετά από μια συμβολική στάση τη νύχτα στο μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Οι Κουβανοί συγκεντρώνονται σε πλατείες και κατά μήκος των δρόμων για να αποχαιρετίσουν τον Κάστρο, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πένθος εννέα ημερών στη χώρα.

“Ο λαός της Βίλα Κλάρα δεν θέλει να πει αντίο στον Φιντέλ, επειδή δεν πέθανε. Τον ξανασπείραμε” είπε ο συνταξιούχος δάσκαλος Ροντόλφο Ουρκουία, 68 ετών, ενώ παρακολουθούσε την πομπή, κρατώντας στο ένα χέρι μια κουβανική σημαία και στο άλλο ένα πορτρέτο του “Κομαντάντε”. “Ο αγώνας του, το παράδειγμά του, ζουν” πρόσθεσε.

Η αυτοκινητοπομπή κινείται αργά προς την ανατολική πλευρά του νησιού, στο Σαντιάγο δε Κούμπα, απ’ όπου οι αντάρτες του Κάστρο εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1953.

Ο Μπατίστα ανατράπηκε την 1η Ιανουαρίου 1959 και η πορεία που ακολουθεί η πομπή είναι η αντίστροφη από εκείνην που έκανε τότε ο Κάστρο για να φτάσει στην Αβάνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε