Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Τεχεράνη ακυρώνει συμβόλαιο ύψους 2 δισ. δολαρίων με την Κίνα

REUTERS
REUTERS

Το Ιράν ακύρωσε συμβόλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος, έργο το οποίο τελικά ανατέθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν απέρριψε το κινεζικό χρηματοδοτικό πακέτο και το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να αναθέσει το έργο στο Χατάμ αλ-Ανμπίγια”, την οικονομική πτέρυγα των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ματζίντ Ναμτζού, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Kayhan.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους η Τεχεράνη απέρριψε το κινεζικό χρηματοδοτικό πακέτο.

Η Κίνα έγινε ο πρώτος οικονομικός εταίρος του Ιράν τα δύο τελευταία χρόνια, μετά το οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης κατά της Τεχεράνης ως μέσο άσκησης πίεσης για να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων δεν είναι ωστόσο πάντα εύκολες, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες. Το Ιράν έχει ήδη ακυρώσει αρκετά συμβόλαια για μεγάλα προγράμματά του με το Πεκίνο είτε εξαιτίας εμπορικών λόγων είτε γιατί οι κινεζικές επενδύσεις δεν πραγματοποιούνταν αρκετά γρήγορα.

Η Τεχεράνη ειδικά “ανέστειλε” τον Οκτώβριο του 2011 συμβόλαιο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την China Νational Petroleum Corporation (CNPC) για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου στο πεδίο Νορθ Παρς (νότιο Ιράν) επικαλούμενη την καθυστέρηση από την εταιρία ενός άλλου συμβολαίου πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη του πεδίου με κοιτάσματα πετρελαίου του Σάουθ Παρς στον Κόλπο.

Η Κίνα υπέγραψε από το 2007 με το Ιράν συμβόλαια ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεγάλα προγράμματα, εκ των οποίων σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα πετρελαϊκά και φυσικού αερίου.

Ωστόσο οι κινεζικές εταιρίες ουσιαστικά έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα ποσά μικρότερα του 10% αυτών που προβλέπονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών εμπειρογνωμόνων στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έλαβαν τα τελευταία δύο χρόνια σειρά μέτρων σε βάρος του Ιράν που προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις σε εταιρίες και τράπεζες άλλων χωρών που συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα αυτή, κυρίως σε προγράμματα πετρελαϊκά και φυσικού αερίου.

Τα περισσότερα από τα μεγάλα συμβόλαια που εγκαταλήφθηκαν από τις χώρες της Δύσης συνεπεία των κυρώσεων ή από άλλες χώρες για διάφορους λόγους, ανατέθηκαν στη Χατάμ αλ-Ανμπίγια.

Η κοινοπραξία αυτή που εξαρτάται από τους Φρουρούς της Επανάστασης και δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο με το Ιράκ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετέχει στα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομών (κατασκευές δρόμων, γεφυρών, φραγμάτων, λιμανιών, αγωγών).

Στο εξής μετέχει δυναμικά στην πετρελαϊκή βιομηχανία και αυτή του φυσικού αερίου, όπου συνήψε συμβόλαια ύψους τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το 2011 ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Αχμαντ Γαλεμπανί.

Το συμβόλαιο του οποίου η ακύρωση ανακοινώθηκε σήμερα προέβλεπε την κατασκευή φράγματος ύψους 315 μέτρων με ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1.500 μεγαβάτ στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε