Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Τουρκία μπαίνει μπροστά κατά της Συρίας

“Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα”, όπως το συριακό, στις όχθες της Μεσογείου, ανέφερε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία, δήλωσε ότι “πιστεύει σθεναρά πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα, τα μονοκομματικά συστήματα, στις όχθες της Μεσογείου”.

“Ως κάποιος που σπούδασε στη Βρετανία, που έζησε στη Βρετανία και έχει αυτό το διεθνές όραμα, ο πρόεδρος Άσαντ έπρεπε να είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό” υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία “τόν έχει συμβουλεύσει με έντονο τρόπο να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιουλ.

“Του έχουμε πει ότι αν δεν ηγηθεί ο ίδιος της αλλαγής, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ άσχημα” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την τουρκική υποστήριξη στην συριακή αντιπολίτευση, ο κ. Γκιουλ είπε “ότι τους έχουμε επιτρέψει να έχουν τις συναντήσεις και τις συνομιλίες τους σε ένα ελεύθερο περιβάλλον”.

Στο μεταξύ, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ένα προσχέδιο του πολιτικού του προγράμματος με βασικούς στόχους την πτώση του συριακού καθεστώτος και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Σύμφωνα με το πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, το CNS αναφέρει ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος και όλων των συμβόλων του είναι ο σκοπός αυτού του Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, των ομάδων της αντιπολίτευσης και των κινημάτων που είναι επικεφαλής της διαμαρτυρίας”.

“Το Συμβούλιο εργάζεται για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού κράτους, με ένα κοινοβουλευτικό σύστημα” προσθέτει το CNS, προσβλέποντας στην ισότητα των πολιτών, στη διάκριση των εξουσιών, στην προστασία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

“Μια προσωρινή κυβέρνηση θα σχηματιστεί και θα οργανώσει ελεύθερες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο υπό την αραβική και διεθνή επιτήρηση προκειμένου να οριστεί μια συντακτική συνέλευση με αποστολή της τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος” προσθέτει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε