Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ένταξή της στην ΕΕ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ένταξή της στην ΕΕ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται δείχνουν τη βούληση ένταξης και επαναλαμβάνει ότι “θα συνεχίσει να εργάζεται σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει θετικά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και -με εξαίρεση τις αναφορές στην Κύπρο- εκφράζει ικανοποίηση για την αποτίμηση των προσπαθειών που γίνονται από την Τουρκία και την γενικότερη συμβολή της.

“Περιμένουμε από την Ε.Ε. και από τις χώρες-μέλη συγκεκριμένα βήματα για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην Ένωση” σημειώνει ωστόσο η ανακοίνωση.

“Η αναφορά στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην περιοχή”, αναφέρεται. Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η ΕΕ “επισημαίνει την ανάγκη συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”.

“Η μετανάστευση που κάποτε ξεκινούσε από την Τουρκία προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης άρχισε τώρα να αντιστρέφεται”, επισημαίνει η ανακοίνωση που αναφέρεται και στο θέμα των θεωρήσεων για τις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.

“Το σύστημα Σένγκεν έχει μετατραπεί σε ένα νέο τείχος για τους πολίτες μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Η οριστική λύση του προβλήματος είναι η κατάργηση της θεώρησης. Η Τουρκία περιμένει το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή της ΕΕ να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις συνομιλίες με τελικό στόχο την κατάργηση θεώρησης. Μόνο τότε θα μπορεί να μονογραφεί ή να υπογραφεί η συμφωνία επανεισδοχής στην οποία έχουν ήδη καταλήξει οι δυο πλευρές”, προσθέτει η τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει με την υγεία του Ερντογάν; Σε απομόνωση απο τις 26 Νοεμβρίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε